« Könyvtár

Az új könyvtár kialakítása közösségi tervezéssel

A könyvtár közel harminc év után elköltözött a harmadik emeletről. A 2018/19-es tanévben diákok és tanárok bevonásával előkészítettük a költözést, megterveztük a földszinti új helyet.

Sokféle ötlet, vélemény, igény fogalmazódott meg, melyet közös mederbe igyekeztünk terelni. Először csak a könyvtár faliújságján és személyes beszélgetések során gyűjtöttük az ötleteket, véleményeket.

„Szavazz gombostűvel!”

Majd 2019 áprilisában a menzára vezető lépcsőfordulóban sokféle inspirációs képet és a leendő könyvtár alaprajzának tervét tettük ki. Arra kértük a közösséget, hogy tűzzenek egy gombostűt azokra a képekre, melyek nekik tetszik és el tudnák képzelni, az új könyvtárban.

Diákkérdőív

Közben egy kérdőív segítségével felmértük az igényeket és véleményeket a könyvtárról.

Építészeti műhely – az új könyvtár tervezése – 2019. 04. 09.

Műhelyvezetők: Tánczos Tibor, Treszkai Anett, építészek

A tavaszi időszakban egy építészeti műhely megszervezésére is sor került. A műhelyen az iskola diákjai, pedagógusai és a két könyvtárostanár vett részt. Alsóbb és felsőbb évfolyamokról egyaránt képviselték a diákságot. A résztvevők között volt aki, a könyvtárat jól ismerte és voltak, akik kevésbé használták, de szerették volna megosztani a gondolataikat, és érdekelte őket a tervezés folyamata. A diákfelmérés eredményeinek ismertetése után, inspirációs kártyák és tablók segítségével ötleteket gyűjtöttek a résztvevők. Véleményt kellett megfogalmazni, hogy melyik miért tetszik és vajon itt megvalósítható lenne-e. Majd két makettel és hozzá tartozó elemekkel dolgoztak, ténylegesen berendezték az új helyet. Egy tágas, egybenyitott tér fogalmazódott meg, ahol bútorokkal, függönnyel leválaszthatók kisebb részek.

Az új helyszínen

A közel 16.000 kötetes állomány (kb. 500 polcfolyóméternyi dokumentum) közel 80 könyvespolc, kisebb és nagyobb bútorok és sokféle apróság  2019 szeptemberére beköltözhetett a földszinten megépített új könyvtárba. A 2019/20-as tanévet berendezve kezdhettük el az új helyen.

Tapasztalatok, módszertan

Az ifjúsági és iskolai könyvtárak jövőbeni fejlesztési irányairól, a közösségi tervezésről és annak módszertanáról Németh Szilvia könyvtárostanár és Treszkai Anett építész Az én könyvtáram projekt keretében egy tanulmányt készített. Ebben többek között az AKG könyvtárnak kialakításáról is olvashatunk.

Németh Szilvia, Treszkai Anett: A fiatal korosztály modern könyvtári terei és annak tervezése a közösség bevonásával. Budapest, FSZEK, 2020. 39 p. URL: http://bit.ly/2V4oqg7