Szerződések, nyilatkozatok hitelesítése

Az AKG a szerződések, nyilatkozatok hitelesítését papíron, tollal aláírva, személyhez kapcsolódó digitális aláírással vagy AVDH hitelesítéssel fogadja el. A papíron aláírt dokumentumok képét a szerződés életbe lépéséhez elfogadjuk beszkennelve is, azonban ezt az aláírt dokumentumot adott határidőn belül az iskolába is el kell juttatni (a következő tanévre vonatkozó dokumentumok esetében legkésőbb tanévkezdésig). A hitelesítés lehetőségei tehát:
– A dokumentumot személyesen behozva és az iskola titkárságán leadva
– A dokumentumot ajánlott postai levélben elküldve
– Az aláírással hitelesített dokumentum fényképét (PDF formátumban) a titkárság részére elküldve (ez esetben a dokumentumot később papír változatban is le kell adni). Kérjük, hogy ne alkalmazzon képjavítást a fényképen, olyat se, amit a mobileszköz felkínál, hanem a dokumentum fényképszerű legyen.
– A hitelesítő személyéhez közvetlenül kapcsolódó elektronikus hitelesítéssel (tehát céges aláírás ne legyen)
– A hitelesítő Ügyfélkapujával hitelesített AVDH szolgáltatással.

Az Azonosításra visszavezetett dokumentum-hitelesítést (AVDH) Ügyfélkapuval rendelkező magánszemély használhatja. Az AVDH szolgáltatással hitelesített dokumentum teljes bizonyító erővel rendelkezik, így akár szerződések aláírására is alkalmazható. A polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 325. § (1) bekezdés g) pontjában foglaltaknak megfelelően az AVDH szolgáltatás keretében hitelesített dokumentum teljes bizonyító erővel rendelkezik.

A hitelesítendő dokumentumot PDF formátumban kell előkészíteni, és azt a https://niszavdh.gov.hu oldalon lehet feltölteni.

A fájl kiválasztása után: Hiteles PDF, ÁSZF elfogadása, majd Dokumentum elküldése.

Az Ügyfélkapu-belépés után a hitelesített dokumentum rögtön letölthető.

A dokumentumban megjelenik a kormányzati AVDH aláírás, a csatolmányában lévő beágyazott PDF dokumentum pedig tartalmazza a hitelesítő személy nevét és az aláírás időpontját.

Videós útmutató: