« Könyvtár

Nézzük meg együtt!

Nézzük meg együtt!

A könyvtárban kapott helyet egyik diákunk olajfestménye.


Mit látunk a képen?

Két emberalakot. Ami elsőkét furcsa kontrasztként szembetűnik az, az ellentétes helyzetük. (Valójában a kép minden eleme ellentétes helyzetű ami fent és lent van.)
Az egyik emberalak a Nap/csillag megszemélyesítője, vörös, háromnegyedes kabátban, körbeírt, nyolcágú csillag glóriával. A másik vele szemben a kép alján (fejjel lefelé) holdszerű glóriája és kék kabátja alapján a Hold megszemélyesítője lehet. A Nap mögött egy hegy látható (a figurához képest csúcsával lefelé), a Hold mögött egy völgy, a figurához képest ugyancsak ellentétes irányban (a figura feje a völgyben, a lába az égfelé néz). Az „A” helyzetben, fölül, a Nap mögött a háttérben egy kissé stilizált hegyet, alul, a Hold mögött egy völgyet látunk, egyik oldalán egy forrás fakad, amely leérve a völgybe eljut a Hold sarlójáig, majd felénk tartva kilép a képmezőből. A hegy mögött az égbolton vékony fátyolfelhők, nappali fényben, a völgy mögött a lemenő Nap színezi vörösre az eget. A Nap mögött (mintegy a forrás ellenpontjaként) két kígyó tekereg elő a Nap glóriája mögül, lila és türkizkék árnyalatban.
A figurák szikár, sovány alkatúak – képregény figurákra emlékeztetnek.
A Nap arca fiatal, néger fiúé – szemből látjuk, a Hold arca fiatal, fehér ember – oldalról látjuk (úgy tűnik ő is fiatal fiú, zsebredugott kézzel). A Nap glóriája sárga – aranyat idéző, a Holdé enyhén kékesszürke – ezüstre emlékeztet.