« Természetismeret

Kutatók éjszakája 2014

Iskolánk idén is csatlakozik a Kutatók éjszakája rendezvénysorozathoz. Ezúttal több mint 25 programmal várjuk az érdeklődőket. Ha már elmúltál 8 éves, de nem töltötted még be a 100-at ne habozz! Itt a helyed!

A részletes programok megtalálhatók ITT.

Időpont: 2014. szeptember 26. 16.00-22.00

Ízelítő a programokból:

Tovább>>

 

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium az ország első alapítványi iskolája volt, alapelvei ma sem változtak: jelenelvű, szabad, személyközpontú. Az iskola Természettudományos Munkaközössége immár rendhagyó módon idén is részt vesz a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozaton. Igyekeztünk sokféle, érdekes programot összeállítani minden korosztály számára, így a legkisebbektől egészen az idősebbekig mindenki megtalálhatja a kedvére való elfoglaltságot. Azonban hiú reményeket ne kergessen, valamennyi programon nem fog tudni részt venni, hisz több mint húszféle elfoglaltságot kínálunk. A résztvevők a már megszokott kuponfüzetbe gyűjthetik pontjaikat, melyeket a Teaházban mindenféle finomságra válthatnak be.

1. Mikroszkópozás – folyamatos 204. terem

Élet egy csepp vízben. Milyen parányi élőlények laknak körülöttünk? A mikroszkóp egy olyan csodálatos világba kalauzol el, amely mindig is ott volt körülötted csak ez idáig nem tudtál.

2. Alapszintű újraélesztés és defibrillátor használat – folyamatos aula

Hazánkban 25 percenként hal meg egy honfitársunk hirtelen szívhalál következtében. A becslések szerint 70%-uk az első 3 percben újraéleszthető lenne, ha elkezdeni valaki a helyszínen. A felmérések azt mutatják a hazai lakosok alig 1%-a ismeri az alapszintű újraélesztést. Itt a lehetőség, hogy megtanulja!
Ismerkedjen meg a felnőtt, a gyermek és a csecsemő újraélesztés alapjaival, továbbá sajátítsa el a félautomata defibrillátor használatát!

3. Baleseti-szimuláció – 16.00 és 19.00 aula

Sajátítsd el az elsősegélynyújtást a leghatékonyabb módszerrel! Próbáld ki, mit tennél egy éles helyzetben! Élethűen megrendezett baleseti szituációk, sminkelt imitátorok, profi segélynyújtó felszerelések.

4. Csillagászat – aula és 2. emelet

A Naprendszer nagy. Annyira, hogy szinte el sem lehet képzelni. De azért mi megpróbáljuk: elkészítettük a kicsinyített, de méretarányos másolatát. Mellette mesélünk róla, hogyan kutatjuk a szomszédos bolygókat, ezeknek fortélyait te is kipróbálhatod. Megmutatjuk, hogyan mozognak a bolygók és a holdjaik, utána pedig megépítheted saját Naprendszeredet. Ha estére az ég tiszta lesz, megnézzük mit találunk a csillagos égbolton.

5. Érzékelés – folyamatos 205. terem

A foglalkozás során az érdeklődők próbára tehetik érzékszerveiket. Szaglás, tapintás, hallás és látás alapján kell különböző anyagokat felismerni.

6. Munzee, geocaching, GPS – 17.00 és 19.00 aula

A GPS technológia nagyszerű játékokkal, a kincskeresés élményével ajándékozott meg minket. A geocaching vagy éppen a munzee az egész világon elterjedt geolokációs játékok, amelyek nem csupán a kincsvadászat és a természetjárás vagy a városnézés új formái. A túra GPS eszközzel vagy okostelefonnal útnak induló játékosok a környezetvédelem, a történelem, a földrajzi tájak világába is bepillantást nyernek.
Aki rendelkezik okostelefonnal (és mobil adatforgalommal), kérjük, hozza magával a programra! A Munzee játékhoz szükség lesz egy regisztrációra a www.munzee.com oldalon és a Munzee applikáció letöltésére a telefonra (ingyenesen elérhető Androidon, iOS-en és Windows Phone-on). Ezeket a helyszínen is el lehet végezni, de előre is megtehető és így több idő jut az érdekes programokra.

7. Interaktív elsősegély – folyamatos 2. em. folyosó végi kisiskola bal terem

Végezz el egy szívműtétet! Biztosíts légutat stabil oldalfektetéssel vagy éppen öld meg a szervezetbe hatolt kórokozókat! Interaktív elsősegély és orvosi játékok digitális tábla segítségével.

8. Robotika – folyamatos aula

Hogyan tájékozódik egy robot egy ismeretlen bolygón? Milyen a robotbirkózás és a robotsúlyemelés? Hát a robotfutóverseny? Egyáltalán, hogyan látnak, éreznek és gondolkodnak a robotok? Az AKG többszörös versenygyőztes robotika szakköre ebből tart bemutatót.

A foglalkozáson bemutatásra kerül egy gondolatvezérelt robot.

9. Webcam Laboratory – folyamatos – fszt. 52. terem

Az intellisense három izgalmas feljesztést mutat be a Kutatók Éjszakáján: WebCam Laboratory – egy webkamera alapú természetmegfigyelő laboratórium, melynek segítségével a diákok változatos és izgalmas méréseket és természettudományos megfigyeléseket hajthatnak végre. Hat izgalmas funkció várja természettudományok iránt érdeklődőket, timelapse a természet lassú folyamatainak megfigyelésére, kinematika a testek mozgásának vizsgálatára, mikroszkóp a mikro és makrovilág, motion cam a rejtőzködő élőlények megfigyelésére. A universal logger funkcióval tetszőleges mérőműszerek mérési eredményeit digitalizálhatjuk automatikusan, a pathfinder funkcióval pedig élőlények és tárgyak mozgástérképét rajzolhatjuk fel. Physics simulator – építs izgalmas szerkezeteket, fizikai kísérleteket, majd nézd meg az alkotásod hogy működik a „valóságban” változatos fizikai körülmény között. A fizika szimulátor segítségével izgalmas mérnöki feladványok megoldásával is megpróbálkozhatsz. CubiLog – próbáld ki a világ első, teljesen moduláris és felhő alapú mérésadatgyűjtő és vezérlő rendszerét. Vezéreld saját kezeddel egy mini üvegház különféle paramétereit a szellőztetéstő az öntözésen át a világításig bezárólag.

10. Gyógynövénykereső – folyamatos fszt 54. terem

A néphit úgy tartotta, fűben, fában orvosságra lelhetünk. Sétáljon végig a füves kertben, ahol megismerkedhet a növények gyógyító erejével. Kóstolja meg a gyógynövény készítmények, teákat, szörpöket, szirupokat és ismerje meg az elkészítésük technikáját.

11. Környezettudatos játszóház – folyamatos fszt. fotelek

Játék kicsiknek és nagyoknak. Hulladékokból és újrahasznosított tárgyakból készült játékok várják a szórakozni vágyókat. Az izgalmas készségfejlesztő feladatok mellett, a környezettudatosság fontosságával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

12.  Szabaduló szoba – minden fél órában 2.em. középső kisiskola bal terem

Egy szoba tele titkokkal és kérdésekkel, mely csak rád vár, hogy megold őket. Ha szeretsz kutakodni, keresgélni, akkor alakítsatok egy tudós csapatot és 20 perc alatt oldjátok meg a feladványokat, hogy kiderítsétek a rejtélyt.

13. Rovar- és kőzethatározás – folyamatos 2.em. középső kisiskola jobb terem

Ismerkedés a leggyakoribb rovarokkal és kőzetekkel. Határozó segítségével azonosíthatják be az egyes objektumokat, megtudhatnak néhány érdekes információt. Lehetőség van színezésre, rajzolásra, selfi készítésére.

14. Kémiai kísérletek és titkosírás – folyamatos 201. terem
Milyen a vihar egy kémcsőben? Hogyan készíthetünk kristálykertet és végezetül, mi a csodálatos kék flaska titka? Hogyan készíthetünk titkosírást mosóporral? A látogatók akár haza is vihetik a saját kristálykertjüket!

15. Fotogram – folyamatos aula

A fotogram az 1910-es, 20-as évek avantgárd művészetében jelent meg legelőször.
A fotogram lényege, hogy fényképezőgép és negatív nélkül készül a kép. Közvetlenül a fényérzékeny anyagra kerülnek rá a különböző tárgyak (lehetőleg érdekes formájúak), aminek az árnyéka hozza létre a végeredményt.

16. Tudományos előadások – színházterem

Iskolánk tanulóinak tudományos előadásai, melyek versenyek és/vagy projektek keretében készültek.

16.30 Nagy Dániel: A makrovilág szemszögéből

17.00 Sengel Tamás: LearnBeats (tanulást segítő szoftverének bemutatása)

17.30 Gálosi Dóra: A Naprendszerünk

18.00 Hefter Estilla: Elektronikus emberek és állatok

19.30 Nagy Dániel: A makrovilág szemszögéből

20.00 Sengel Tamás: LearnBeats (tanulást segítő szoftverének bemutatása)

20.30 Gálosi Dóra: A Naprendszerünk

21.00 Hefter Estilla: Elektronikus emberek és állatok

17. VALÓDI MULTI-TOUCH INTERAKTÍV TÁBLÁK ÉS KIJELZŐK – 1.em. 109. terem

Ne kutass tovább! Fedezzük fel együtt az interaktivitás eddig nem ismert, mégis hihetetlenül természetes formáját az LSK ClassBoard interaktív táblák és interaktív képernyők segítségével. Ezen eszközök az interaktív oktatástechnikai eszközök új generációjaként eddig soha nem látott módon támogatják a tanórai együttműködést.
Interaktív kijelzőink a legmodernebb LED képtechnológiát alkalmazó képernyők, melyek ideálisan alkalmazhatóak az oktatásban. ill. elegáns megjelenésüknek és sokoldalúságuknak köszönhetően kiválóan illeszkednek az exkluzív vállalati környezetbe is.

18. Tudományos társasjátékok – 16.30, 18.30, 20.30 2. em. folyosó végi kisiskola bal terem

Hogyan nyerhetünk az evolúcióban? Miként élhet túl egy egysejtű és végül képesek-e a játékosok közösen legyőzni egy világjárványt! A játékok időtartama (szabálymagyarázattal együtt)
1-1,5 óra.

19. Gyere és nyerd meg te a ’Környezetvédelmi Oscar-díjat’! – 1.em. 108. terem

Szeretnéd kipróbálni magadat a filmvásznon? Végre igazi stúdióban, profi felszereléssel és stábbal dolgozhatsz együtt egy valódi forgatáson, ahol a főszerepben TE vagy!! Ha fontos Neked a tiszta és élhető környezet, bátran oszd meg a gondolataidat másokkal is. Mi segítünk ebben! A legjobb kisfilm Oscar-díjat kap!

Ráadásul bemutatjuk neked azt az égig érő csodafát, ami nem csak a mesében létezik.

20. Büfé – fszt.

Gyűjtsd a pontokat és váltsd be finom ételekre, italokra!

Valamennyi látogató a belépéskor egy pontgyűjtőkártyát kap. Minél több eseményen vesz részt annál több ponto kap, amelyek a büfében izgalmas finomságokra válthatók be.

Természetesen pontgyűjtés nélkül is van lehetőség a rendezvény forgatagában megpihenni és feltötleni az energiaszükségleteket.

21. Origami matek – 1.em. 107. terem

Mi is az az origami? Egy japán papírhajtogatási művészet. (ori=hajtogatás, kami=papír). Mi köze a matematikához? Rengeteg. Lehet hajtogatni különböző síkbeli alakzatokat, térbeli testeket.  És nem csak a geometriában, hanem a számolásban és más területeken is is segíthet a matematikai fogalmak, eljárások elsajátításában „kézzel foghatóan”. Ha kíváncsi vagy rá, hogy ez hogy működik a gyakorlatban gyere és próbáld ki! Hajtogass tetraédert, kockát, ikozaédert és más izgalmas testeket alakzatokat!

 

22.

 

23.

 

24.

 

25.

 

 

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük.