« Paletta képzőművészet

Az Aelia Sabina iskola kiállítása – fotóalbum

A III. kerületi Aelia Sabina Zene-, Képző és Táncművészeti Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulóinak munkáiból nyílt kiállítás az AKG aulájában, 2016. február 17-én.

 

A kiállított munkákról röviden

Átváltozások témaköre

A fővárosi rajzverseny idei feladata Ovidius Metamorphoses című művének illusztrálása.

Ovidius i.e. 43-ban született, 60 évet élt. A római aranykor költője volt. Fő műve a 15 könyvre osztott, 12 000 soros Metamorphoses (Átváltozások).   Görög és római átváltozás mítoszok sorozata. Devecseri Gábor fordította. Mai napig sok művész (festők, írók, zeneszerzők) merít témát belőle alkotásaihoz.

A grafika eszközeit használták gyerekeink a feldolgozásoz: szén, ceruza, tus, papírmetszetek, rézkarcok.

Az adott mítoszok: Europa, Aktaión, Minotaurus, Ikarus, Atalanta, Niobe,
Kentaurok és lapithák harca.

Az alkotásokban a saját látásmódját, életkorának, képzeletvilágának megfelelő jellemzőket ábrázolták a gyerekek.

Készültek nem a kötött témához kapcsolódó átváltozás-művek is.(Kovács Viktória, Parcz Anna, Varga Ágnes diákjai)

Kollázsok

A 20. századi modern művészet egyre kedveltebb képépítési módja a kubizmus óta. Fotókból összeépítve újra értelmezett alakok képződnek. A rajzzal, festéssel kiegészített fotók játékos világot teremtenek, új mondanivalót adnak. ( Kovács Viktória tanulói)

Kovács Viktória elsősei egy azonos formát (esernyőt) építettek be képeikbe, mindenütt más funkciót kapott a forma.

Másodikosok arcokat építettek össze papírtányérra farsang idején. (Varga Ágnes diákjai)

Polyák Aida alsósaival közös óriásképet festettek, itt az apróbb elemeket külön készítették, közösen építették össze a nagy térbe. A közös alkotás hangulata nagy élményt jelent.

Állatábrázolás

A legkedveltebb témakör szinte minden korosztályban. Tanulmányok, dekoratív képek, díszítőelemként, jelképekként használt motívumok szereplői.

A kiállításon többféle képi ábrázolását találjuk: Polyák Aida tanulói pasztell, tempera munkái festői megoldások. Fenyvesi Edit gyerekei grafittal dolgoztak.

Kerámiák

Három iskolában működik kerámia műhely. A többi csoport is alkot plasztikákat időnként. Pozsgai Fruzsina, Parcz Anna maszkokat mutatnak be. Készülnek domborművek, körplasztikák, használati tárgyak.

Kasírozott, gipszből öntött, drótból, kartonokból is építkezünk. Jelenleg az Országos Kerámia versenyre készülnek alkotások.

Karcok

A sokszorosított grafika egyik legszebb és munkaigényes technikája a rézkarc.   Varga Ágnes tanítványai, 4. osztálytól ismerkednek vele.

Kezdetben plexi lapokra karcolnak. A nagyobbak maratott rézlemezeket készítenek.

A tervezés után viasszal alapozzuk a lemezt, kormozzuk. Hegyes tűvel karcolják a képet. Vaskloridban maratjuk. Letisztítás után speciális mélynyomó festéket a mélyedésekbe dörzsöljük. Előre áztatott papírra nagy nyomással présgépen átnyomjuk.

Az Aelia Sabina Zene-, Képző és Táncművészeti Iskola – Alapfokú Művészetoktatási Intézmény bemutatkozója

A III. kerületi Zeneiskola 1968-ban alakult meg Till Ottó igazgató vezetésével – aki Óbuda Díszpolgára, valamint a Magyar Népköztársaság Ezüst Érdemkeresztjének tulajdonosa – mint önálló kerületi intézmény.

Az alapítás évében a tanulói létszám 596, a tanári 31 fő volt, s azóta folyamatosan emelkedik.
A központi épület jelenleg a Harrer Pál u. 7-ben, az általános iskola egyik szárnyában működik, emellett a kerület iskoláiban mint kihelyezett tagozatokon tanulhatnak a növendékek.

A III. kerület Budapest egyik legnépesebb kerülete, gazdag történelmi háttérrel, amely a mai napig hat és kisugárzó erővel bír, különösen vonatkozik ez a kultúrára, amelynek gyökerei egészen a római időkig nyúlnak vissza. A Zeneiskola 1990-ben vette fel az Aelia Sabina nevet. Aelia Sabina a római korban élt Aquincum területén, Titus Aelius Justus légiós parancsnok feleségeként gyakran és szívesen orgonált a lakosságnak.

A tanulói létszám ma már 1600, tanáraink száma pedig 80 főre emelkedett.
Iskolánk a III. kerület virágzó zenei életének egyik megalapozója. Sok olyan kiváló művészt indítottunk el a zenei pályán, akik ma aktívan részt vesznek Óbuda és az ország kulturális életében, például Szabadi Vilmos hegedűművész, Héja Domonkos karnagy, Báll Dávid zongoraművész, Korondi Anna operaénekes, Komlóssy Gábor trombitaművész, valamint több zenekari muzsikus és tanár.

Kenessey László, igazgató

1991 óta vezeti az iskolát. Irányítása alatt bővült a zeneiskola brácsa, nagybőgő, orgona és hárfa tanszakokkal. Megalakult a „nagy” zenekar mellett az utánpótlást biztosító „kis” zenekar, valamint a gitárzenekar is.

Tanszakok: Furulya, fuvola, oboa, klarinét, kürt, trombita, harsona, szaxofon, ütő, hárfa, gitár, zongora, orgona, hegedű, gordonka, magánének, szolfézs, kamarazene / Néptánc / grafika, festészet, kerámia

1991-ben az iskola művészeti iskolává alakult át: az addig is meglévő néptánc mellett képzőművészeti (rajz, festő, bőrműves, kerámia, kézműves) szakok is indultak.

Iskolánk sok kiváló pedagógussal rendelkezik, akik meghatározó személyiségei a fővárosi, sőt az egész magyar zeneoktatásnak. Közülük többen korábban a zeneiskola növendékei voltak, s kezdő tanárként ide tértek vissza.
Nálunk bontakozott ki a népi hangszerek oktatása, majd önállóvá vált, valamint a 90-es évektől az egyházzenei képzés is jelen volt az Énekes Iskola keretén belül.
Számtalan külföldi zenetanár látogatta iskolánkat a világ minden részéről, s vitte magával tovább az itt megszerzett tudást.
2007-ben Kiválóra Minősített Alapfokú Művészeti Iskola címet kaptunk.

Növendékeinknek rendszeres szereplési lehetőségeket biztosítunk. Hangulatos karácsonyi és anyák napi koncerteket rendez minden tanár a gyerekek és szülők, ismerősök örömére. Két nagy nyilvánosságú koncertet tartunk az Óbudai Társaskörben. Az egyik a „Sabina”-koncert október végén iskolánk névadója tiszteletére, a másik májusban a „tanévzáró” koncert. Itt szoktuk jutalmazni azokat a növendékeinket, akik a tanévben kiemelkedő eredményeket értek el, közösségi munkájukkal gazdagították iskolánkat (zenekari munka). Mindkettőn hangszeres növendékeink és együtteseink legjobbjai szerepelnek. Kamara főtanszakos növendékeink nyilvános koncerten vizsgáznak az iskola kamaratermében. Növendékeink fővárosi és országos versenyekről nívós díjakkal térnek vissza.
Áprilisban tartjuk hangszerbemutató koncertünket, amely megismerteti a gyerekeket és szüleiket a választható hangszerekkel. A kerület kulturális életében is számítanak gyermekeink színvonalas szerepléseire: intézmények karácsonyi ünnepélyein, megnyitókon, öregek otthonában stb. Tanáraink nemcsak tanítják, hanem maguk is magas fokon „használják” hangszereiket. Ennek bemutatására rendezzük január környékén tanári koncertünket.

Iskolánkba sikeres felvételi vizsga után lehet beiratkozni. Az első lépést a szolfézs-előképző jelenti. Ebbe a csoportba igyekszünk minden zene iránt érdeklődő gyereket felvenni. Felvételi „meghallgatás” – egy ének – ősszel, a tanév elején van. A kihelyezett tagozatok előképzőin kívül egy óvodás csoportot is szoktunk indítani. A hangszeres felvétel egyik feltétele, hogy az előképzőt elvégezze a gyermek. Hangszerre a felvételi vizsgákat május első hetében tartjuk. Itt a gyerekek hallását, ritmusérzékét, fizikai alkalmasságát vizsgáljuk. Általában kicsiket (2-3. osztályosokat) veszünk fel, de egyes esetekben és egyes tanszakok igényei szerint nagyobb gyereket is felveszünk.

Központi telephelye: Aelia Sabina AMI
1033 Budapest, Harrer Pál u. 7. (II. emelet)

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük.