MonStory: Francia levélregény és a jutalom

2015_psettoi1Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sor került egy francia nyelvű könyv megírására a lektortanári órák keretein belül tanárunk, Biras Pascal segítségével. A PS: et toi? című alkotás megírása szeptembertől egészen májusig tartott, heti egyszer egy órai közös foglalkozással és rengeteg otthoni munkával.

A történet cselekményvázát Pascal találta ki, de a csoport közösen hozta meg a végleges döntést. Ezt követően a tartalom részletes kidolgozása, a szereplők megszólaltatása a mi elképzeléseink szerint történt. Minden részletet tollba mondtunk óráról-órára, és az értelmesebb mondatokból végül összeállt a regény maga.

Így született meg a levélregény. Lényegében ez nem más, mint hat izgalmas, de nagyon különböző ember üzenetváltásaiból felépített életképek összessége. Az idei regény lényegesen többrétű munka, mint az előzőek, mert a levelek stílusa rendkívül széles spektrumon mozog: a szlengszerű chateléstől egészen a hivatalos álláskeresésig minden műfaj és stílus megtalálható benne.

Fontos szempont volt elmélyedni a különböző kultúrákban, hiszen a hat szereplő a világ hat különböző pontján él, így a mindennapjaikhoz alapos helyismeretre is szükségünk volt. Az egyik helyszínre, a Belgiumban található Monsra különösen nagy hangsúlyt fektettünk, hiszen ez a kisváros idén Európa Kulturális Fővárosa.

2015_psettoi3

2015_psettoi4Pascal áldozatos munkájának, valamint több alapítvány (köztük az AKG) segítségének köszönhetően a csoportunknak lehetősége nyílt egy monsi utazásra is. Fantasztikus három napot töltöttünk ebben a kis vallon városkában, ahol végigjárhattuk a könyvben leírt utcákat, megnézhettük az említett látványosságokat, részt vehettünk kulturális programokon, „élesben” is csillogtathattuk fényes francia tudásunkat. Az útról készült fényképek valamint egyéb érdekességek a könyvvel kapcsolatban megtalálhatók Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/PSettoiAKG).

A könyvünk prezentálásra is sor került egy rövid performansszal Mons főterén, a Grand-Place-on. Ezt követően útjára indítottunk néhány utazókönyvet is Mons különböző pontjain. Ha minden igaz, egy francia cikk is meg fog jelenni a könyvünkről a Webzine hasábjain (http://www.mons2015.eu/fr/webzine), szóval tényleg dolgoztunk (is)!

Reméljük, nem csak nekünk okozott felejthetetlen élményt ez a könyv, és sikerült egy mindenki számára lebilincselő történetet alkotnunk!

Jó olvasást kíván a 11. és 12. évfolyam közös francia csoportja!

2015_psettoi2a  2015_psettoi2

Facebooktwitteryoutubeinstagram

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük.