« Közösségi szolgálat

Nyári lehetőségek

Nézelődj, ha érdekel jelezz!

Családok Átmeneti Otthona (CSÁO) – közösségi szolgálat

 

A családok Átmeneti Otthonában az átmenetileg vagy tartósan fedél nélkül maradt családokat támogatjuk annak érdekében, hogy továbbra is családi kötelékben maradva együtt élhessenek, lehetőséget kapjanak további élethelyzetük kialakításához.

A gondozás időtartama a törvényben meghatározott maximum másfél év lehet.

Célunk, hogy a családok alkalmassá váljanak az önálló életvitelre, gyermekeik megfelelő gondozására, nevelésére, családi kapcsolataik megtartására és rendezésére, saját értékeik felismerésére, fejlesztésére. Segítséget nyújtunk a szülőknek gyermekeik teljes körű ellátásához, szülői kompetenciájuk erősítéséhez.

 

Az otthonokban különböző korú gyerekek élnek, a csecsemőtől a nagykamaszokig. A gyerekek az óvoda- és iskolaidőn kívül idejüket az otthonban töltik, és bár kollégáink sokszor próbálnak programokat szervezni nekik, de egyéb elfoglaltságaik mellett erre viszonylag kevés idő marad. Sok gyerek szorul rá korrepetálásra, hiszen szülők legtöbb esetben nem érnek rá, vagy nem is tudnak a gyerekek iskolai feladataival foglalkozni.

Örömmel fogadnak ezért kollégáik az évközi időben olyan diákokat, akiknek van türelmük gyerekekkel foglalkozni, és szívesen adják át a tudásukat olyanoknak, akiknek pont a személyes foglalkozás hiányzik.

A nyári időszakban a hét minden napján várják a kreatív, gyerekekkel örömmel játszó diákokat, akik új játék ötleteikkel és friss energiájukkal megszínesítik a gyerekek hétköznapjait.

Lehet hozni szabadtéri és beltéri játékötleteket, amiket részben a kollégáink segítségével, részben önállóan tudtok a gyerekekkel megvalósítani.

Nagy szeretettel várunk Titeket. Egy időben maximum 3 diákot tudunk fogadni.

Évközi időszakban annak örülünk, ha a jelentkezők heti rendszerességgel, kiszámíthatóan látogatják az intézményeinket, a nyári időszakban pedig legalább folyamatos, 3-4 napos beosztásoknak látjuk igazán értelmét. Mindkét esetben célunk az intézményben folyó munka megismerése, és a gyerekekkel való közvetlen kapcsolat, aminek feltétele a kiszámíthatóság és a rendszeresség.

 

 

molnar.simon@mltai.hu  Szatmár utca

tarnok.gyorgy@maltai.hu Kelta utca

 

Hajléktalan lábadozó – Feszty út- közösségi szolgálat

 

Az intézményben olyan hajléktalan emberek élnek, akik betegségeik (nem fertőző) okán – mozgásszervi, szív, egyéb súlyos betegségek – már nem képesek az utcán élni. Az intézmény leginkább egy szanatóriumhoz hasonlatos, persze nem csodás hegyi környezetben.

Az itt élő – legtöbbször idős – hajléktalanok hosszabb-rövidebb időt töltenek itt, gyógyulnak, vagy kórházi kezelésre mennek, sokszor azonban ez az utolsó állomásuk.

Naponta 3x étkezést kapnak, melegben, biztonságban, 2-3 ágyas szobákban élnek.

Igény szerint hetente többször is ellátogat az intézménybe a háziorvos is.

Az itt élők környezete és állapota is indokolja, hogy olyan foglalkozásokat tartsunk, amely kimozdítja őket a hétköznapok monotonitásából, játszhatnak, beszélgethetnek másokkal.

Erre a feladatra várjuk vállalkozó, kommunikatív fiatalok jelentkezését.

Az intézmény többnyire fiatal csapatában az önkéntesek minden esetben jól érzik magukat.

 

alagi.szilard@maltai.hu

 

 

 

 

Játszóterek – Az 50 órás közösségi szolgálathoz kapcsolódó fő feladatok

 

„A közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása.” (Értelmező rendelkezés 4.§ (13.) bekezdés)

Az 50 órás közösségi szolgálat során a következő tevékenységekkel tudjátok segíteni a munkánkat, illetve részt venni intézményünk „életében”.

A téren:

 • játék a gyerekekkel
 • programok tervezése, szervezése (ping-pong verseny, büntetődobó verseny, sorverseny, egyéb ügyességi versenyek)
 • motorok, játékok összeszedése
 • szemétszedés, kavicssöprés
 • homokozó ásás
 • ablaktisztítás, pókhálók leszedése
 • avarseprés, hólapátolás (szezonális)
 • ültetés, locsolás, gazolás

 

A játszóházban:

 • játék a gyerekekkel
 • programok tervezése, szervezése
 • társasjátékok, kártyajátékok, táncverseny
 • kézműves foglalkozás szervezése, megtartása
 • meseolvasás
 • korrepetálás
 • éneklés, torna, tánc
 • egyéb ötletek (pl. dekorációkészítés)
 • játszóelőtér, babaszoba rendben tartása


TUDNIVALÓK

Kérünk, hogy minden esetben értesíts minket, ha nem tudsz megjelenni a megbeszélt időpontban. Nagyon sok diák szeretné nálunk végezni a közösségi szolgálatát és azzal, hogy nem jelensz meg másoktól veszed el a lehetőséget. Ha tehát kétszer előfordul, hogy értesítés nélkül maradsz távol, azt azonnal jelezni fogjuk a kapcsolattartó tanárodnak, és együttműködésünk ezzel véget is érhet.

 1. Időtartam, intenzitás

Az első alkalommal azt is megbeszéljük, hogy mikor és milyen formában (heti hány nap/óra) tudod teljesíteni a szolgálatot.

 

 1. Naplóvezetés

A napló vezetése nem csak a mi felelősségünk, hanem a tied is. Kérünk, hogy minden alkalommal hozd magaddal a naplódat, hogy pontosan vezetni tudjuk a nálunk töltött óráid számát. A naplót nálunk is hagyhatod, és azt a szolgálat befejezésekor adjuk vissza neked.

Szeretettel várnak a játszótér munkatársai!

 

Játszótereinket az alábbi telefonszámokon érheted el:

Kerék utcai Máltai játszótér 06/30/680-99-83
Lajos utcai Máltai játszótér 06/30/680-99-84
Huszti út Máltai játszótér 06/30/680-99-85
Zemplén utcai Máltai játszótér 06/30/680-99-86
Gyűrű utcai Máltai játszótér 06/30/680-99-87
Silvanus sétány Máltai játszótér 06/30/680-99-88
Solymár utcai Máltai játszótér 06/30/680-99-89

 

 

 

Közösségi szolgálat –    Páty – idősek otthona

 

Az idősotthonban részben önállóan mozgó, részben kerekes székkel mozgatható idős emberek élnek, kifejezetten szép környezetben. Az ellátásban az alábbiak jelentenének nekünk nagy segítséget:

 

az ellátottak sétáltatása

kerekesszékesek esetén a mozgatás segítése,

épületen belül étkeztetés segítése

kerti munkák segítése

mentális gondozásban való részvétel – társasjáték, beszélgetés, felolvasás

 

Szeretettel várjuk a fiatalokat hétvégén is!!

 

Támogatószolgálatnál csak a hétközbeni munka lehetséges, személyi segítés keretein belül. Ez a munka az ellátottak lakókörnyezetében, személyi segítő felügyelete mellett történik:

 

bevásárlás

lakó környezet rendben tartása

étkeztetés előkészítése

orvoshoz kísérés

gyógyszer felíratása, kiváltása.

 

celenyi.franciska@maltai.hu

 

 

 

Páty – kerámiaműhely – közösségi szolgálat

 

A pátyi kerámiaműhelyünkben megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élő fiatalok készítenek egy fantasztikus keramikus asszony vezetésével igazi művészi kerámia tárgyakat.

A műhelybe előre egyeztetett időpontokban várjuk jó kézügyességgel rendelkező nyitott fiatalok jelentkezését, akik segítenek a kerámiák előkészítésében, az egyes munkafolyamatokban, illetve mindig az éppen szükséges feladatokban.

Nagyon szép környezetben igazán szép feladat. Egyeztetés után alkalmanként maximum 2-2 fiatal jelentkezését várjuk.

 

jagerjuli@gmail.com

 

 

Széll Kálmán tér – nappali melegedő – közösségi szolgálat

 

Ez az intézmény kifejezetten a hajléktalan emberek délelőtti étkeztetésére specializálódott, a hajléktalanok közt csak „zsíros”-nak hívják.

Itt a munka hétköznaponként reggel fél 7-kor kezdődik. A feladat: kenyérkenés, előkészítés, teafőzés, rendrakás.

Reggel 8 órától zajlik az osztás. Az ide betérő hajléktalan emberek kulturált körülmények között, asztalnál fogyaszthatják el a reggelit, vagy tízórait, miközben egymással, vagy a kollégákkal is beszélgethetnek.

Célunk, hogy az utcán élők közül ne maradjon éhen senki, aki hozzánk betér.

12 órára a feladat minden esetben véget is ér. Hétvégénként nincs munka.

 

kornyei.annamaria@maltai.hu

 

 

Tüdőszűrő program (III. Miklós u. 32.) Régi röntgenfilmek szkennelése

 

.

A Tüdőszűrő Program egy mozgó tüdőszűrő állomás, elsősorban hajléktalanok körében végzünk szűréseket, tbc fertőzés és egyéb tüdőbetegségek megelőzése érdekében.

2010-ig analóg technikával dolgoztunk, a röntgenfelvételek filmtekercsre készültek. Ezeket a felvételeket meg kell őriznünk 50 évig, de nagyon sok helyet foglalnak. Kb. 50.000 db van, így elkezdenénk a Ti segítségetekkel digitalizálni a képeket. Erre egy speciális szkennert használunk, a kezelése nem nehéz.

Kérem, hogy 8 – 10 óra között érkezzetek meg, egy külön helyiségben van a szkenner a számítógéppel. Itt fogtok tevékenykedni napközben. A kollégáimtól bármiben lehet segítséget kérni, ők fogják felhozni a raktárból a filmeket tartalmazó tasakokat sorrendben. Ennek a sorrendnek a megtartására nagyon kell figyelni.

Minden nap 80 felvétel szkennelése a limit (ennyit meg lehet csinálni kényelmesen 4 óra alatt, de aki profi, az többet is tud J).

Közben megismerkedhettek a szűrőállomás munkájával és a tüdőgyógyász szakorvosunk szívesen tanítja az érdeklődőket az anatómia, vagy a pulmonológia rejtelmeire.

A szkennelés feladata elég monoton munka, de nagy odafigyelést igényel, mert sok lépésből áll. Lehet közben kulturáltan zenét hallgatni, ha ketten jöttök meg tudjátok osztani a részfolyamatokat egymás között, így akár a szintidő is növelhető, de kettőnél többen egyszerre ne gyertek.

 

További kérdés esetén keressetek.

 

Köszönöm a szolgálatotokat:

 

Bognár László

bognar.laszlo@maltai.hu

 

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük.