Kutatók éjszakája az AKG-ban is

Esemény dátuma: 2013-09-27
Kezdés időpontja: 16:00

Fotóalbum * Videó

kutatok_ejszakaja

Szeptember 27-én, pénteken 16 órától az AKG-ban is zajlik majd a Kutatók Éjszakája eseménysorozat. Mindenkit szeretettel várunk!

Az iskolánk programjai:

Festőnövények: Fedezd fel a természet színeit! Ismerkedj meg a hagyományos ruhafestés lépéseivel! Fesd újra kopott vagy megunt ruhadarabjaidat. Otthonról hozott vagy a helyszínen megvásárolható pólók és kendők festése természetesen anyagokkal. Magad számára vagy ajándékként.

Mikroszkópozás: Élet egy csepp vízben. Milyen parányi élőlények laknak körülöttünk? A mikroszkóp egy olyan csodálatos világba kalauzol el, amely mindig is ott volt körülötted csak ez idáig nem tudtál.

Alapszintű újraélesztés és defibrillátor használat: Hazánkban 25 percenként hal meg egy honfitársunk hirtelen szívhalál következtében. A becslések szerint 70%-uk az első 3 percben újraéleszthető lenne, ha elkezdeni valaki a helyszínen. A felmérések azt mutatják a hazai lakosok alig 1%-a ismeri az alapszintű újraélesztést. Itt a lehetőség, hogy megtanulja!
Ismerkedjen meg a felnőtt, a gyermek és a csecsemő újraélesztés alapjaival, továbbá sajátítsa el a félautomata defibrillátor használatát!

Csillagászat: A Naprendszer nagy. Annyira, hogy szinte el sem lehet képzelni. De azért mi megpróbáljuk: elkészítjük a kicsinyített, de méretarányos másolatát. Megvizsgáljuk azt is, hogyan mozog benne a Föld, a Hold és a többi bolygó. Amikor pedig már igazán sötét lesz, a szabad ég alatt hús-vér valójában is megnézhetjük, milyenek közvetlen szomszédaink itt a Naprendszerben.

Érzékelés: A foglalkozás során az érdeklődők próbára tehetik érzékszerveiket. Szaglás, tapintás, hallás és látás alapján kell különböző anyagokat felismerni.

GPS: A GPS technológia nagyszerű játékokkal, a kincskeresés élményével ajándékozott meg minket. A geocaching vagy éppen a munzee az egész világon elterjedt geolokációs játékok, amelyek nem csupán a kincsvadászat és a természetjárás vagy a városnézés új formái. A túra GPS eszközzel vagy okostelefonnal útnak induló játékosok a környezetvédelem, a történelem, a földrajzi tájak világába is bepillantást nyernek.

Interaktív elsősegély: Végezz el egy szívműtétet! Biztosíts légutat stabil oldalfektetéssel vagy éppen öld meg a szervezetbe hatolt kórokozókat! Interaktív elsősegély és orvosi játékok digitális tábla segítségével.

Robotika: Hogyan tájékozódik egy robot egy ismeretlen bolygón? Milyen a robotbirkózás és a robotsúlyemelés? Hát a robotfutóverseny? Egyáltalán, hogyan látnak, éreznek és gondolkodnak a robotok? Az AKG többszörös versenygyőztes robotika szakköre ebből tart bemutatót.

Webcam Laboratory: Az intellisense három izgalmas feljesztést mutat be a Kutatók Éjszakáján: WebCam Laboratory – egy webkamera alapú természetmegfigyelő laboratórium, melynek segítségével a diákok változatos és izgalmas méréseket és természettudományos megfigyeléseket hajthatnak végre. Hat izgalmas funkció várja természettudományok iránt érdeklődőket, timelapse a természet lassú folyamatainak megfigyelésére, kinematika a testek mozgásának vizsgálatára, mikroszkóp a mikro és makrovilág, motion cam a rejtőzködő élőlények megfigyelésére. A universal logger funkcióval tetszőleges mérőműszerek mérési eredményeit digitalizálhatjuk automatikusan, a pathfinder funkcióval pedig élőlények és tárgyak mozgástérképét rajzolhatjuk fel. Physics simulator – építs izgalmas szerkezeteket, fizikai kísérleteket, majd nézd meg az alkotásod hogy működik a „valóságban” változatos fizikai körülmény között. A fizika szimulátor segítségével izgalmas mérnöki feladványok megoldásával is megpróbálkozhatsz. CubiLog – próbáld ki a világ első, teljesen moduláris és felhő alapú mérésadatgyűjtő és vezérlő rendszerét. Vezéreld saját kezeddel egy mini üvegház különféle paramétereit a szellőztetéstő az öntözésen át a világításig bezárólag.

1 hozzászólás a(z) “Kutatók éjszakája az AKG-ban is” bejegyzéshez

  1. Nagy Péter |

    Újra ott leszünk!
    A fóti Németh Kálmán iskola tanulóinak az újraélesztési oktatás is nagyon nagy élmény volt! Nem kellett a gyerekeket rábeszélnem, hogy megint eljöjjenek velem. Köszönöm az AKG-s csapat munkáját!

    Üdvözlettel: Nagy Péter, a fóti Németh Kálmán Általános Iskola és A.M.I. tanára

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük.