Javaslat évismétlést tervező felvételizőknek

Frissítés: Fordulat a felvételi-ügyben: meghátrált a minisztérium

Tisztelt Szülők!

Amint a médiából értesülhettek róla, a köznevelési törvényt 2014 decemberében módosította az  Országgyűlés (a Magyar Közlönyben 2014. december 30-án jelent meg.)  A vonatkozó törvényhely így szól:

57. § (1) A tanuló az iskola magasabb évfolyamába akkor léphet, ha az előírt tanulmányi követelményeket sikeresen teljesítette. Az iskola igazgatója a szülő kérésére legfeljebb egy alkalommal engedélyezheti az iskola első évfolyamának megismétlését, akkor is, ha a tanuló az előírt tanulmányi követelményeket sikeresen teljesítette. Ebben az esetben csak a megismételt évfolyamról kap bizonyítványt a tanuló.

E hét szerdáján az alábbi levelet kaptam az Oktatási Hivataltól:

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!

Ezúton tájékoztatom, hogy 2014. évi CV. törvény több ponton módosította a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényt, így annak 57. § (1) bekezdését is. Az 57.§ (1) bekezdésének a módosítása 2015. január 1-ével hatályba is lépett. Mindezek alapján a jogszabályok nem teremtik meg annak a lehetőségét, hogy a középfokú felvételi eljárással összefüggésben a tanuló az ötödik, a hatodik, vagy a nyolcadik évfolyamot – annak sikeres teljesítése esetén – szülői kérésre megismételje. Ennek következtében – a korábbiaktól eltérően – a középfokú felvételi eljárásban nem vehet részt az olyan általános iskolás tanuló, aki az adott évfolyam elvégzése után, ugyanazon vagy alacsonyabb gimnáziumi évfolyamon (például ötödikes általános iskolás nyolc évfolyamos vagy hetedikesek hat évfolyamos gimnáziumban) kívánna továbbtanulni.

A központi felvételi vizsgákat szervező iskoláknak javasoljuk, hogy – amennyiben tudomásuk van ilyen tanulóról – értesítsék az érintett tanuló szülőjét erről a változásról, hiszen számukra a középfokú felvételi eljárásban való részvétel, és így a központi írásbeli megírása is okafogyottá vált.

Üdvözlettel:
Pongrácz László s. k
főosztályvezető

Oktatási Hivatal
Köznevelési Programok Főosztálya

Ennek alapján úgy tűnik, hogy a jelenleg hetedikes tanulókat nem lesz módunk hetedikbe, a kilencedikeseket kilencedikbe felvenni az AKG-ba. Mégis azt javaslom, hogy MINDENKÉPPEN ÍRJÁK MEG AZ ÉRINTETT TANULÓK az írásbeli felvételit, és azon leszünk, hogy módosuljon a jogszabályi bevezetés határideje. Abszurdnak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy két héttel a jelentkezési határidő után módosítsák a törvényt (függetlenül annak indokaitól, ésszerűségétől). Egyelőre keressük a megoldást, sajnos előfordulhat, hogy nem járunk sikerrel, de ha gyermekük nem írja meg a felvételit, akkor mindenképpen kimarad.

Üdvözlettel:

Horn György

Facebooktwitteryoutubeinstagram

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük.