« Természetismeret

Kutatók éjszakája 2019. szeptember 27. 16.00-22.00

Idén is több, mint 20 izgalmas programmal várjuk az érdeklődőket 16 és 22 óra között.

1. MIKROSZKÓPOZÁS – FOLYAMATOS
Élet egy csepp vízben. Milyen parányi élőlények laknak körülöttünk? A mikroszkóp egy olyan csodálatos világba kalauzol el, amely mindig is ott volt körülötted csak ez idáig nem tudtad.

2. BALESETI-SZIMULÁCIÓ – 16.30, 18.30, 20.30 (AULA)
Élethűen megrendezett baleseti szituációk, sminkelt imitátorok, profi segélynyújtó felszerelések.

3. ÉRZÉKELÉS – FOLYAMATOS
A foglalkozás során az érdeklődők próbára tehetik érzékszerveiket. Szaglás, tapintás, hallás és látás alapján kell különböző anyagokat felismerni.

4. INTERAKTÍV ELSŐSEGÉLY – FOLYAMATOS
Végezz el egy szívműtétet! Biztosíts légutat stabil oldalfektetéssel vagy éppen öld meg a szervezetbe hatolt kórokozókat! Interaktív elsősegély és orvosi játékok digitális tábla segítségével.

5. GYÓGYNÖVÉNYKERT – FOLYAMATOS
A néphit úgy tartotta, fűben, fában orvosságra lelhetünk. Kóstolja meg a gyógynövény készítmények, teákat, szörpöket, szirupokat és ismerje meg az elkészítésük technikáját.

6. TERMÉSZETTUDOMÁNYOS SZABADULÓ SZOBA – MINDEN FÉL ÓRÁBAN – REGISZTRÁCIÓVAL, 10 FŐ RÉSZÉRE
Egy szoba sok titokkal és kérdéssel, melyek megoldása csak rád vár. Ha szeretsz kutakodni, keresgélni, akkor alakítsatok egy tudós csoportot és 20 perc alatt oldjátok meg a feladványokat, hogy kiderítsétek a rejtélyt.

7. KŐZETEK, ÁSVÁNYOK VILÁGA. – FOLYAMATOS
Tudod, hogy néz ki a pirit és az obszidián? Ismerkedj meg csodaszép ásványokkal, tanulj meg felismerni különböző kőzeteket! A tudásodat játékos formában le is tesztelheted.

8. FOTOGRAM – FOLYAMATOS (ÚJ ÉPÜLET, 1. EMELET, 167. TEREM)
A fotogram az 1910-es, 20-as évek avantgárd művészetében jelent meg legelőször. A fotogram lényege, hogy fényképezőgép és negatív nélkül készül a kép. Közvetlenül a fényérzékeny anyagra kerülnek rá a különböző tárgyak (lehetőleg érdekes formájúak), aminek az árnyéka hozza létre a végeredményt.

9. TÁBLÁS JÁTÉKOK
Akár sakktáblán is játszható egyszerű, kétszemélyes logikai játékok a teljesség igénye nélkül: gurítós amőba, neutron, malom, camelot, orosz dáma, kínai sakk, pente. Gyere győzd le egy barátodat vagy akit éppen találsz!

10. TÖBB MINDENRE FÉNY DERÜL
Hogyan teheted láthatóvá a lézert? Csapdába lehet ejteni? Minden anyagban, minden körülmények között képes terjedni? Milyen törvényszerűségek fedezhetőek fel a viselkedésében?

11. SEGÍTSÉG, HOL VAGYOK? – FOLYAMATOS
Felismered merre jársz? Ha biztos vagy magadban játssz velünk! Virtuálisan körülnézhetsz a Föld egy pontján, és a látottak alapján kell megtippelned hol lehetsz.

12. LEONARDO HÍD! – FOLYAMATOS (1. EMELET, 109. TEREM)
500 éve Leonardo da Vinci alkotta meg egy ősi kínai „Szivárványhíd” mintájára ezt a hidat, amelyhez nem kellenek szögek és ragasztók, sőt ha teher nehezedik rá annál stabilabb. Te meg tudod építeni a pálcikákból?

13. LÁTOD? – FOLYAMATOS
Építőkockák és nézetek. Ha egy építményről kapsz három-négy nézetet, elölről, oldalról és felülről, megtudod építeni a színes kockákból az építményt?

14. ISTENI A GÉPBEN (DEUS EX MACHINA) – IRODALMI JÁTÉK– FOLYAMATOS
A humán tudományok is jelen lesznek az éjszakán, méghozzá olyan rejtvényekkel, játékokkal, amelyben kipróbálhatod, hogy az irodalmi ismereteid, az alkotók és műveik hogyan kapcsolhatók össze.
Ha a részletek is érdekelnek, vagy lekötnek a különleges (esetleg titkos) tudnivalók, akkor itt ezekre is sor kerülhet.

15. KIS SZELLEMI BÚJÓCSKA – FOLYAMATOSAN

Kisiskolásoknak összeállított játékok, amelyekben irodalmi vagy nyelvi lelemény vagy feladvány szerepel.

16. FIZIKA A MINDENNAPOKBAN –
Érdekes fizikai kísérletek.

17. AZ ŐSLÉNYEK NYOMÁBAN– FOLYAMATOS, (2. EMELET, 214. TEREM)
Legyél őslénykutató! Keress maradványokat, tisztítsd meg, és próbáld beazonosítani, milyen állat kövületét találtad meg. Ha figyelmes vagy, azt is megtudhatod, hol és mikor éltek és hogy nézhettek ki ezek az élőlények.

18. LEGO ROBOT JÁTÉKOK – FOLYAMATOSAN (FÖLDSZINT, AULA)
Nézzétek meg, hogy építhetők játékgépek, lego robotok segítségével. Kapd el az ajándékokat vagy nyerj cukorkát.

19. LEGYÉL TE IS ÉLETMENTŐ! – FOLYAMATOS (AULA)
Ismerkedj meg a felnőtt, a gyermek és a csecsemő újraélesztés alapjaival, próbálj ki egy igazi félautomata defibrillátort!

20. ELEMEK NYOMÁBAN – FOLYAMATOS
Mengyelejev 150 éve rendezte el a kémiai elemeket periódusok rendszerében. Ismerjük meg ezeket az elemeket. Alkossuk meg együtt egy óriás, interaktív periódusos rendszert.

21. TERMÉSZETTUDOMÁNYOS KERTMOZI
Ha érdekelnek a természettudományok rejtelmei, vagy elfáradtál és pihennél egy kicsit, nézz meg egy-egy érdekes rövidfilmet.

22. HÉTKÖZNAPI FIZIKA KÍSÉRLETEK – FOLYAMATOS
Megválaszolhatnak a leghétköznapibb eszközök olyan kérdéseket, amelyek a tanórán sem
szerepeltek? Mechanikai, hőtani és optikai kísérletek gyűjteményével próbáljuk megoldani ezt
a problémát.

23. VR TECHNOLÓGIA A TUDOMÁNYOKBAN – FOLYAMATOS
Ismerd meg az emberi test működését 3D szemüveg segítségével!

24. KINCSKERESÉS
Sok érdekes és izgalmas feladvány vár a nyomozást kedvelő kincskeresőkre. Az épületben elrejtett nyomokat kell felderítened, hogy eljuss a végső megoldásig. Nyomozásra fel!

 

RUHATÁR

 

A rendezvény honlapja