Language Improvement for Teachers, Cambridge

Nyáron, 2016. július 31. és augusztus 12-e között Teachers’s Improvement Language Training továbbképzésen vettünk részt Cambridge-ben.

Már vasárnap este egy welcome party keretében fogadtak minket, ahol kiderült, hogy nem csak Európából vannak tanárok és diákok. Körülbelül 200 diák vett részt különböző képzéseken. Másnap kiderült az én csoportom is, amiben hat lengyel, egy spanyol egy szlovén, egy japán és én egy magyarként alkottunk kis közösséget két hétig.

A Homerton Collage-ban voltak az óráink a Quenn szárnyban, egy kis teremben. Ez a legfiatalabb collage Cambridge-ben, kb 200 éves. Nagyon sokfélét és sokféle képen igyekezte a tanárunk, Chris fejleszteni az angolunkat. Legfőképp a nyelvtant, szinte az összes igeidőn végig mentünk, a szókincsünket, legfőképp az iskolai szakszavakat, a kiejtésünket, például ezen a lapon gyakoroltuk, hogy mit mond a párunk a szópárok melyik tagját és a végén egyeztettünk, hogy hova jutottam és ő mit gondolt.

A szövegértésünket, például volt egy nap, amikor a krimikkel foglalkoztunk és párban kellett rohangálni egy krimi részleteiért és a végén meg kellett fejteni, hogy ki a gyilkost. A szövegalkotásunkat, tanultunk pharsal verbs-eket és angol közmondásokat az utolsó nap pedig a Fritzwilliam Múzeumban kaptunk feladatokat. Délután pedig egy záróünnepséggel lett vége a kurzusnak.

Délutánonként még részt vettünk egyéb workshopokon, plenáris üléseken, például a Brexitről, hogy milyen történelmi előzményei vannak, és mi lehetett még az oka a szavazás eredményének. Itt Cambridgben és a nyelviskolában is a tanárok EU pártiak. Hogyan tartsuk fent a motivációt a tanórán, hogyan lehet a Dienes készletet a matematikán kívül használni a nyelvoktatásban, milyen új kifejezések jöttek be a hétköznapi angol nyelvbe.

Hétvégén kirándultunk Grantchesterbe, egy kis falucskába, Cambridge-től kb 4 km-re van. Egy körtúrát tettünk. Kávéztunk az Orchard Tee Gardenben, és söröztünk a Red Lionban. Van egy ilyen nevű TV sorozat is a hitről, szerelemről és gyilkosságról.

Pásztor Judit