« Nemzetközi kapcsolatok

Veszprém: Nemzetközi regionális EPAS találkozó

Az AKG Európai Parlament Nagykövetiskola specializációjának tagjai részt vettek a június 1-3. között megrendezett Európai Parlament Nagykövetiskolák (EPAS) regionális nemzetközi találkozóján, Veszprémben. Iskolánkat Virga Nóra 9/7, Krámer-Nagy Ráhel 9/5, Oláh Bálint 10/7 és Weiszbart Bálint 10/7 képviselte a konferencián, Nagy Mélykuti Luca tanárnő kíséretében.

Ez a háromnapos rendezvény egy konferenciasorozat második fordulója, melyben különböző nagykövetiskolák vesznek részt, Szlovákiából, Ausztriából, Szlovéniából, Horvátországból és Magyarországról.

A konferenciára 32 iskola fiatal nagykövetei (juniorok) és tanáraik (seniorok) érkeztek. A rendezvény során különböző workshopokon és panelbeszélgetéseken lehetett részt venni. Az első nap egy rövid megnyitó után Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszterrel és Lars Johan Edvin Sigroth, svéd nagykövet-helyettessel lehetett megismerkedni és kérdéseket feltenni nekik. Ezt követően különböző csoportokba lettünk beosztva, ahol azon felül, hogy megismerkedhettünk a társainkkal, különböző közügyekkel foglalkozó workshopokon vettünk részt (pl.: a fenntartható életmód és az aktív állampolgárság).

Délután egy kerekasztal-beszélgetést is meghallgathattunk, ahol európai parlamenti képviselők ismertették véleményeiket és tapasztalataikat számos témával kapcsolatban. A beszélgetésen Cseh Katalin, Gyöngyösi Márton és Iván Stefanec EP képviselők beszélgettek, tőlük is lehetett kérdezni.

A konferencia második napján a tartalomgyártásra került a hangsúly, hiszen a csoportoknak ismeretterjesztő videókat kellett készíteniük az általuk feldolgozott témáról. Voltak, akik a demokráciában való részvétel fontosságáról, mások a környezetszennyezésről vagy a multikulturális kommunikációról kreáltak videókat. A junioroknak tartott programok mellett a senioroknak is szerveztek különféle üléseket, ahol megismerhették más iskolák jó gyakorlatait és kapcsolatokat építhettek.

Összességében egy nagyon jó élmény volt politikusoknak az álláspontjait megismerni, a közügyekről szóló workshopokon részt venni és szomszédos országokból érkező diákokkal barátkozni.

Weiszbart Bálint