« Nemzetközi kapcsolatok

Játszani tanultunk – Go PLAY TALLIN

Játszani tanultunk – Go PLAY TALLIN – Erasmus+ képzés, 2024. április 6-14.

Egy Erasmus+ program keretében vehettem részt egy játékfejlesztésről, gamifikációról szóló egyhetes továbbképzésen Tallinnban, Észtországban. A kurzusra négy országból: Észtországból, Lengyelországból, Magyarországról és Olaszországból érkeztek résztvevők: egyetemisták, ifjúsági szakemberek, általános- és középiskolai tanárok. A résztvevők tapasztalata szerteágazó, motivációja azonban hasonló volt: mind többet megtudni a játékok összetevőiről, mozgatórugóiról, átismételni a gamifikáció lényegi elemeit, majd a képzés végén megtervezni a saját játékunkat.

A program hét teljes napra volt felosztva, vasárnaptól szombatig, reggeltől estig négy másfél órás blokkban tanultunk és gyakoroltuk az új ismereteket. A foglalkozások után lehetőség volt a tréning helyszínén a rengeteg jelen lévő társasjáték kipróbálására is, így a résztvevők még jobban megismerték egymást, és a napközben tanultakat át is ültethették a gyakorlatba. Az első három nap a játékok működéséhez, összeállításához szükséges elméleti ismereteket néztük át: milyen dinamikája, mechanikai összetevői vannak a játékoknak, milyen motiváció típusok léteznek, melyik játékostípust milyen motivációs erők mozgatnak egy társasjáték során, illetve milyen ciklusokon halad keresztül a játékos egy jól felépített játékban. A napokat reflexióval és visszajelzéssel zártuk: minden nap más és más formában zajlott a reflexió, hasznos technikákat tanultunk a tanultak áttekintésére és a visszajelzésre is. Mindezeken kívül több rövid, vicces, bemelegítő vagy jégtörő típusú játékkal is bővíthették a résztvevők a repertoárjukat, ezeket szintén kipróbáltuk a gyakorlatban is. A negyedik napon társasjátékokat teszteltünk és elemeztünk. Az ötödik és hatodik nap a saját játékunk elkészítésével és bemutatásával, kipróbálásával zajlott, majd a hetedik napon összefoglaltuk a tanultakat és megterveztük a játékunk jövőjét. Én olasz-magyar kooperációban egy fenntarthatósági társasjátékot készítettem, amit további bővítés után a gyakorlatban is tervezek használni, a kollégáim számára is elérhetővé tenni.

Összességében egy tartalmas, új tapasztalatokban és ismeretekben bővelkedő képzésen vehettem részt, és csak hab volt a tortán, hogy mindez egy olyan gyönyörű helyen zajlott, mint Tallinn, aminek a megismerésére az esti szabadidőkben nyílt alkalmunk.

Zábráczki Anett