« Nemzetközi kapcsolatok

Modelleztük a demokráciát az AKG-ban – beszámoló

Nógrádi Sára és Weiszbart Bálint (10. évfolyam) beszámolója

2023. február 24-én, az Ezergyerek alapítvány által szervezett programban vettek részt az EP szakkör diákjai.  A foglalkozás egy Erasmus+ pályázat keretein belül megvalósuló projekt záróeseménye volt. Az egész napos programsorozat folyamán, három határon túli vagy határmenti településből érkeztek diákok az AKG-ba (Barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium, Nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum, Rimaszombati Ivan Krasko Gimnázium). A nap folyamán két interaktív játék segítségével ismerkedtünk meg a döntéshozók világával. A játékok során rengeteg vita és érdekes kérdés merült fel, amiket közösen, vegyes csoportokban vitattunk meg.

Az első program az “Alakíts kormány” névre hallgat. Ez a videojáték egy demokratikus kormány működését szimulálja. Két 8 fős csapatban alakítottunk kormányt és hoztunk közös döntéseket. Minden csapat egy miniszterelnököt és több minisztert nevezett ki. Továbbá a játék Magyarország társadalmi adottságait szimulálta, így még hitelesebb volt.

A foglalkozás folyamán megtapasztaltuk, hogy milyen döntések befolyásolják a gazdaságot, egyes szavazóbázisokat, illetve hogy hogyan kell olyan problémákat kezelni, mint a környezetszennyezés vagy a bűnözés. Ezen felül az oktatás, a katonaság, vagy az egészségügy kérdése is nagyon fontos szerepet játszott a játék folyamán. Mindeközben persze arról sem feledkezhetünk meg, hogy minden politikus legfőbb célja: megnyerni a következő választást! A mi csapatunk különösen ráment erre a szempontra, mivel a rendeleteink jelentős részét segélyek és adókedvezmények tették ki. A játék végén a szimuláció szembesít a következő “választások” eredményével, illetve megmutatja a fontosabb változásokat amik végbebentek az országban. Büszkén állítom, hogy a mi kormányunk 40%-al csökkentette a szegénységet illetve jelentősen csökkent a munkanélküliség is, viszont sajnos 60%-os inflációt sikerült kormányunknak elérnie ezért nem nyertünk a választásokon! Összességében mindenki nagyon élvezte ezt a programot!

A második foglalkozás, amin részt vettünk egy interaktív döntéshozó játék volt, a „Halálcsillagon túl”. A Star Wars univerzumban játszódott a történet, a különböző politikai és társadalmi jelenségekben mélyültünk el. Egy lázadó szerepét vettük fel, aki csatlakozott az Ellenálláshoz, az ő életét kellett végig navigálnunk a „jó” döntéseket hozva. Elsőre ez egyszerűnek tűnhet, de minden döntésünk következményekkel járt, és legtöbbször nem volt egyértelműen „jó” döntés. Az egyes döntések előtt szavaztunk, majd megbeszéltük az ötleteinket, gondolatainkat, ki miért szavazott arra, amire, megpróbáltuk meggyőzni egymást. Megmutatta a játék, hogy az optimálisnak gondolt döntések sokszor mégsem vezetnek sikerre, van, amikor a döntéshozókon kívülálló okok miatt. A program könnyen érthető volt, és azzal, hogy egy fantáziavilágban játszódott, nagyon játékos és szórakoztató is.

Az egész nap nagyon élményteli volt, sok új embert és gondolatot ismerhettünk meg. Nagyon érdekes volt ennyire különböző iskolák diákjaival beszélgetni, tapasztalatokat cserélni. Még egyszer nagyon köszönjük az Ezergyerek alapítványnak a szervezést és a programokat!