« Nemzetközi kapcsolatok

Erasmus+ KA1 projektbeszámoló, Anglia – Hegymegi Mariann

International Projects Centre, Exeter – More English for Teachers course – ERASMUS+ projektbeszámoló

2018 júliusában két hetet töltöttem el Délnyugat-Angliában, Devon megye székhelyén, Exeterben. Mivel első alkalommal vettem részt Erasmus + programon, és iskolánkból egyedül választottam ezt az úticélt így kellő izgalommal, és őszintén megvallva, némi félelemmel indultam neki az utazásnak. Repülőgépem a késő esti órákban landolt Bristolban, ahol youth hostelben töltöttem el az éjszakát. Másnap rövid városnézés után vonattal folytattam utamat Exeterbe.

Szorongással vártam a találkozást Jane-nel, aki idős kora ellenére kedves, gondoskodó vendéglátónak bizonyult. Ott tartózkodásom alatt szinte mindennap szakított időt a közös beszélgetésre. Ezekre hol közös főzések, hol kertészkedések alkalmával, hol csupán fotelben ülve került sor. Az együtt töltött idő alatt sokszor bátorított, és türelemmel fordult felém, mely nagyban hozzájárult beszédkészségem fejlődéséhez. Figyelt arra is, hogy lehetőség szerint tradicionális angol ételekkel ismertessen meg. Vasárnap ebédre például yorkshire pudinggal lepett meg.

Hétfő reggel ő vitt el a nyelviskolába, és elmagyarázta, hogyan tudok majd önállóan közlekedni a városban. Nyelvi szintem alapján a More English for Teachers programra jelentkeztem, és erről is kaptam visszaigazolást. A két hetet azonban a BET + csoportban töltöttem, mely összességében egy alacsonyabb szintet képviselt, ez megkönnyítette a helyzetemet. Talán hatékonyabb lett volna, és nagyobb kihívás elé állított volna az eredeti csoportbeosztás, melynek módosításáról felvilágosítást nem kaptam. A kurzus egyedüli negatívumaként ezt említhetném, minden mással maximálisan elégedett voltam. Mindezek ellenére nyelvtudásom jelentősen fejlődött. A tanfolyam során a nyelvi ismeretek elsajátítása mellett bepillanthattam abba, miként, milyen módszerekkel történik az angol nyelv oktatása. A tanfolyamot szervezők sok kulturális programmal igyekeztek képzésünkhöz a lehető legtöbbet hozzá tenni. Kirándulást szerveztek Sidmouth-ba, Bostcastle-be. Ellátogattunk az óceán partjára (Tintagel) és a dartmoori nemzeti parkba. Ezenkívül volt táncestünk, ahol a Ceilidh táncot tanultunk. Különböző nemzetiségű – olasz, cseh, francia és német – kollégákkal ismerkedtem meg.

Eredményesnek érzem mobilitásomat. Az angol nyelvet azóta valamivel bátrabban használom, tudásom biztosabbá vált. Természetesen még nem értem az út végére. Éppen ezért tanulmányaimat itthon is folytatom, és az idei tanévben minden tanítási napon angol órán vettem részt. Bízom benne, hogy lesz még lehetőségem az Erasmus keretei között nyelvismereteimet alkalmazni, és hasonló kurzuson részt venni. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen mind szakmai szempontból, mind saját személyiségünk szempontjából hasznosak az olyan helyen eltöltött napok, melyek komfortzónánkon kívül esnek, hiszen, ezáltal fejlődünk, többek leszünk.

Hegymegi Mariann, 2018. július

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.