« Nemzetközi kapcsolatok

Ismét külföldön jártak diákjaink az Erasmus együttműködés keretében

Az Európai Parlament Nagykövetiskola specializáció diákjai 2022 szeptemberétől másfél éven keresztül dolgoztak a Critical Thinking – Education Against Disinformation című Erasmus+ projekten. A nemzetközi együttműködésben dán (Frederikshavn Gymnasium and HF), svéd (Kistinehamns Brogymnasiet) és spanyol (IES Lucía de Medrano, Salamanca) gimnazistákkal működtek együtt az AKG-sok.

A projekt lezárásaként Salamancába látogattak diákjaink, hogy ott egy 3 napos konferencia után dűlőre jussanak és véglegesítsék az ötleteiket egy ismeretterjesztő protokoll formájában, ami az álhírek beazonosításának/hitelességvizsgálatának lépéseiről készült. A protokoll ismerete nem csak Európában de világszerte is egyre nagyobb segítség az álhírek közötti eligazodásban, ezért is nagyon fontos, hogy minél több szó essen róla és hogy konszenzuson alapuló lépésekkel dolgozzunk és dolgozzanak a hozzáértő szakemberek. Az október 9 és 11 között lebonyolított programon hat diák képviselte iskolánkat és az országot; Bellai Zorka, László Sámuel, Szalai Botond, Szántó Dávid, Tóth Ábris és Weiszbart Bálint személyében, őket a specializáció vezetője Nagy-Mélykuti Luca kísérte.

A projekt során diákjaink többek közt megtanulhatták, hogy a mesterséges intelligencia (AI) milyen hatást gyakorol a hírek valóságosságára. Továbbá különféle módon feldolgozott anyagok és témák elemzése is napirendre került a konferencián, így sokkal átláthatóbb kép került diákjaink elé gyakorlati szinten is a „fake news” (álhírek) témájában.

Összességében diákjaink nagyon produktív három napot hagyhattak maguk mögött, de nem csak tudással, hanem élményekkel is gazdagodhattak. Salamancában rengeteg közösségi program is részt vehettek a konferencia diákjai. A diákoknak a városvezetés egyik tagjával is volt szerencséjük találkozni a salamancai városházán, ahonnan nem mellesleg gyönyörű kilátást nyújtott a város főtere. Emellett ellátogattak a helyi gótikus stílusban épült katedrálisba és esténként sem unatkoztak a vendéglátó diákok és családjaik társaságában.

László Samu