Írásbeli felvételi 2023. – az eredményekről

Update: a 8.-osok matematika átlaga 1 ponttal emelkedett, miután az OH január 23-án változtatott a javítási útmutatón.

Szombaton (2023. január 21-én) 10 órától írták iskolánkban az egységes központi írásbeli felvételit magyarból és matekból azok a tanulók, akik a 7. és 9. évfolyamokra jelentkeznek.

A vizsgadolgozatokat még a vizsga napján kijavítottuk, a javítás ellenőrzését és az egyéni pontok rögzítését január 23-án kezdjük meg. A kijavított vizsgadolgozatokat január 26-án (nyolcadikosok) és január 27-én (hatodikosok) tekinthetik meg a családok, ekkor tudják meg az egyéni eredményeket is.

Az AKG-s hatodikos írásbelik átlaga 10 év átlagában 0,4-1,2 ponttal tért el az országos átlagtól, a nyolcadikosok átlagos eredménye az országban 5-7 ponttal szokott kevesebb lenni, mint az AKG-ban írók átlaga (ld. grafikon, alul) – így elég jó becslést lehet adni a várható országos átlagokra.

Az AKG-ban felvételi vizsgát író diákok kijavított vizsgadolgozatainak eredményei alapján a tavalyihoz hasonló matematika és kiemelkedő magyar átlageredmények várhatóak országosan is a hetedikre és a kilencedikre jelentkezők eredményeiben.
A hatodikos diákok matematika átlaga közel 6 ponttal magasabb az elmúlt 10 év átlagánál, ez illeszkedik az utóbbi 2 tanév felvételi eredményeihez. A magyar vizsga is az utóbbi évek eredményeihez hasonló, bár ilyen magas átlag csak egyszer volt az utóbbi 10 évben. 2021-től kezdve az a szándék sejthető, hogy a vizsgadolgozatok összeállítói a matematika dolgozatok nehézségét a magyarhoz akarják igazítani, hogy ne legyen akkora előnye a jó matekosoknak a jó magyarosokhoz képest. A kétféle dolgozat átlagai között az utóbbi években már csak 3-4 pontos a különbség, korábban gyakran volt 10 pont feletti különbség is, a magyar javára.
A nyolcadikos diákok vizsgáinál hektikusabb a kétféle dolgozat közötti átlagpontszám különbségének alakulása, most éppen 9 pontos az eltérés, mivel kifejezetten magas a magyar átlag, míg a matek átlag a szokásos, valamivel 30 pont alatti.

Idén az AKG-ban írt vizsgadolgozatok átlagai a következők voltak:

6.-os vizsgázók: magyar 36,0 – matek 32,0
8.-os vizsgázók: magyar 37,8 – matek 29,5
A vizsgákat a pótírásbelire egy hét múlva érkező 10 tanuló még nem írta meg.

Tavalyi adatok (2022) – zárójelben az országos átlag:
6.-os vizsgázók: magyar 33,9 (33,3) – matek 31,5 (29,5)
8.-os vizsgázók: magyar 34,5 (30) – matek 29 (22,7)

Azelőtti év (2021) – zárójelben az országos átlag:
6.-os vizsgázók: magyar 33 (31,3) – matek 30,4 (27,3)
8.-os vizsgázók: magyar 29 (24,4) – matek 31,5 (22,7)

A feladatlapok és a megoldások ezeken az oldalakon érhetőek el: 6 és 8 osztályos gimnáziumba * 9. évfolyamra

Javítótanáraink szombat délután négy teremben dolgoztak

A 212 hatodikos és 356 nyolcadikos vizsgázó kisdiák még nem pontosan azonos azokkal, akik majd hozzánk jelentkeznek, hiszen más helyre jelentkezők is írhatnak nálunk, és máshol is írnak olyanok, akik majd hozzánk jelentkeznek a február 22-i határidőig.

A felvételi eljárásban a következő tanévre az AKG-ba két osztály jelenleg nyolcadikos és két osztály jelenleg hatodikos tanulót veszünk fel. A részletes felvételi tájékoztató

Az egyénileg jelentkezést benyújtó (hatodikos) tanulók kizárólag a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő rendszerben állíthatják elő a felvételi lapokat, azok kézi kitöltésére nincs lehetőség. A nyolcadikos tanulók általános iskolájukban tudnak jelentkezni.

A jelentkezés határideje 2023. február 22.

Hatodikosok írásbeli felvételi átlagpontszáma

Nyolcadikosok írásbeli felvételi átlagpontszáma

összeállította: Baranyai István

Facebooktwitteryoutubeinstagram