A hónap könyve 4. – Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Ez a regény a barátságot, szeretet, emberi értékeket, különbségeket mutatja meg, azt hogy mennyit és hogyan  bántjuk azokat az embereket, akik különböznek.

A történet Charlie Gordonról, egy 32 éves fiatalemberről szól, aki szellemi fogyatékkal él, értelmi szintje egy 6 éves gyerekének felel meg. Egy átlagos ember életét próbálja meg élni, így az olvasó teljes rálátást kap arra, hogy az emberek hogyan viszonyulnak a mássághoz, és (mivel napló formában íródott) Charlie hogy gondolkozik a körülötte lévő emberekről.

Ennek a végtelenül kedves és szorgalmas embernek mindösszesen egyetlen vágya van, hogy okos legyen. Erre lehetőséget is kap a történet folyása alatt, így végigkísérhetjük azt is, ahogy az intelligencia növekedésével együtt megváltozik Charlie egész világképe.

Szerintem ez egy végtelenül elgondolkodtató mű, és annak ellenére, hogy nem egy mai darab, még mindig a lehető legaktuálisabb a témája.

Mindenkinek ajánlanám, aki szeret az emberi természetről olvasni/gondolkodni, és elmélyülni a szociális kapcsolatok kavalkádjában.

A könyvből filmváltozat is készült, és jelenleg Budapesten két színházban is repertoáron van a színdarab verzió.

Trautmann Sára (9/5. évf.)

A hónap könyve sorozat további ajánlói