A hónap könyve 1. – Chaim Potok: Davita hárfája

honap_konyve1bChaim Potok Lengyelországból bevándorolt ortodox zsidó családba született New York államban, 1929-ben, ahol vallásos neveltetésben részesült. Fiatal korában eldöntötte, hogy író lesz, korai írásait neves lapok közölték. 1967-ben írta leghíresebb, kritikusok által legnagyobbra tartott könyvét, amelynek címe „A kiválasztott”. Később sok regénye jelent meg, többek között 1985-ben a „Davita hárfája”.

Mint Potok sok művében, a főhős itt is egy zsidó kisgyerek, de szokatlan módon itt lány a főszereplő, Ilana Davita Chandal. Érdekes, hogy én végig csupán egy kalandvággyal teli, életrevaló gyerekként tekintettem rá. Tökéletesen lehetett vele azonosulni, teljesen elfelejtve hogy ő lány, én meg fiú vagyok. A történet a harmincas évek elején indul, és szép lassan csúszik bele a második világháború történéseibe. Ilana szülei mind a ketten az amerikai munkásosztály ügyéért harcolnak. Ám amikor a spanyol polgárháború kimenetele sejthető, és Oroszország szövetkezik a fasiszta Németországgal, elvész a hitük. E közben a kislánnyal rengeteg dolog történik.  Nagyon érdekes, ahogyan az igazából ateista Davita jóban lesz egy zsidó fiúval, és puszta érdeklődésből elkezd zsinagógába járni és követni a szertartásokat, míg nagynénje hatására, aki néha meglátogatja, bibliai történeteket olvas. Közben a különböző családtagok, barátok folyamatosan utaznak a háború miatt, apja mint újságíró az elején tüntetésekre jár, később a spanyol polgárháború színhelyére látogat. A könyvnek nincs igazi lezárása, viszont a kislány helyzete, gondolkodása a könyv végére teljesen megváltozik.

Nekem különösen tetszett az a sok kis részlet, amelyek élővé teszik a könyvet, amiktől vidám hangulata van az olvasónak, és magának a történetnek is egy hihetetlen feelingje van. Emellett azért is különösen érdekes könyv ez, mert rengeteget lehet tanulni belőle a zsidó hitről, szokásokról, az egész valláshoz való hozzáállásról, a 20. századi „modern” zsidóságról. Hiszen ez a könyv a második világháború idején játszódik, és nagyon érdekes, hogy Brooklynban mennyire sok vallásos zsidó élt, él, és hogy hogyan lehet a szigorú vallásos életet összeegyeztetni egy modern életvitellel. Ez a könyv segít megismerni a különböző, vallásos zsidó csoportok közötti eltéréseket, összetűzéseiket, és elképesztő részletességgel lehet megismerni egy kisebb közösség életét, mindennapjait. Közben bemutatja, hogy Amerikában milyen kommunista mozgalmak alakultak ki, és ezeket hogyan próbálták központilag megfékezni. Persze Chaim Potok más könyveit is érdemes elolvasni, „A kiválasztott” például egy haszid és egy neológ zsidó fiú barátságáról szól.

Tehát én mindenképp ajánlanám minden érdeklődőnek, leginkább kortársaimnak, de szerintem a második világháborút tanuló tizedikeseknek is nagyon hasznos háttértudást biztosítana. Mint ahogy a fülszövegen szerepel: „Hívőnek, hitetlennek, boldognak, boldogtalannak olyan élmény, amely egy életen át elkísér.”

Fernezelyi Simi

A hónap könyve sorozat további ajánlói