Kiállításmegnyitó: Ángel Sanz Briz (1910 – 1980) – A Világ Igaza

Esemény dátuma: 2016-11-28
Kezdés időpontja: 12:00

angel-sanz-briz

Ángel Sanz Briz spanyol diplomata életéről és munkájáról szóló vándorkiállítás megtekinthető az AKG aulájában.

Kiállításmegnyitó: 2016. november 28, 12:00.

A kiállítást megnyitja José Ángel López Jorrín, Spanyolország budapesti nagykövete.

Ángel Sanz Briz, a „budapesti angyal” spanyol diplomata. A Második világháború alatt, amelyben Spanyolország semleges maradt, ügyvivőként szolgált Budapesten. 1944-ben, „hivatalosan” Franco kormányától függetlenül, saját elhatározásból segített mintegy 5000 magyar zsidót megmenteni a holokauszttól, azzal, hogy számukra spanyol útlevelet biztosított; kezdetben csak azoknak, akik azt állították, hogy szefárd eredetűek, később azonban minden üldözöttnek. E tevékenységéért megkapta a Világ Igaza elismerést.

El Instituo AKG acogerá la exposición itinerante Ángel Sanz Briz entre los días 28 de noviembre y 13 de enero de 2017, en el aula grande de la planta baja.

Esta exposición, organizada por la Embajada de España y el Instituto Cervantes de Budapest, es un homenaje al diplomático español Ángel Sanz Briz,  „el ángel de Budapest”, que libró de la muerte a más de cinco mil personas durante la Segunda Guerra Mundial.

En 1966 el Instituto Yad Vashem le otorgó el reconocimiento como Justo de las Naciones por su actividad humanitaria y este año la Asamblea de la Budapest ha decidido nombrar un espacio público en la capital en memoria de su valiosa labor.

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük.