Mayor elektronikus napló

Az AKG a 2009/2010-es tanévtől kezdve hivatalos formában működteti elektronikus naplóját a https://mayor.akg.hu címen.

A bejelentkezéshez minden felhasználó a teljes nevét használhatja, ékezettel, az első keresztnévvel, ponttal elválasztva (pl. Példa.Géza). A hölgyek a születési nevüket kapják felhasználónévnek. Névazonosság esetén a felhasználói név tartalmazhatja a második keresztnevet, ugyancsak ponttal elválasztva (pl. Példa.Géza.Miklós). Névazonosság esetén az is előfordulhat, hogy a keresztnév és a vezetéknév fordított sorrendben szerepel a felhasználónévben (pl. Géza.Példa). A jelszót a patrónusoktól lehet megtudni. A korábbi tanévben már használt felhasználónevek és a megadott jelszavak természetesen továbbra is működnek.

A szülő a saját felhasználónevét használja és ne a gyermekéét, mivel csak így fér hozzá például a fogadóóra bejelentkezéshez.

Javasoljuk, hogy első bejelentkezés után a Felhasználói adatok menüben változtasson jelszót.

Bejelentkezési problémák

Ha a hibaüzenet arra utal, hogy nincs ilyen felhasználó, próbálkozzunk a második keresztnév használatával vagy a nevek felcserélésével. Ellenőrizzük: Tettünk pontot a nevek közé? Kiírtuk a teljes nevet helyesen? Ékezettel írtuk? A születési nevet használtuk?
Ellenőrizzük: Valóban az iskola enaplóját nyitottuk meg és nem valamilyen másik oldalt? (mayor.akg.hu)

Ha belépés után egy másik tanuló adatait látjuk, az azt jelenti, hogy névazonosság miatt egy másik szülő nevében jelentkeztünk be. Próbáljunk belépni egy másik felhasználónévvel a fentiek szerint.

Ha a beírt jelszó hibás, a jelszó visszaállítását lehet kérni a lenti email címen.

Bejelentkezési nehézségek, tanúsítványhiba miatt

Az internetes böngészőprogramnak szüksége lehet arra, hogy a MaYoR napló tanúsítványát telepítse, így az oldal betöltése első alkalommal nem automatikus, később is figyelmeztető üzenetet jelezhet. A böngészőprogram minden kérdésére igennel kell válaszolni, az oldalt a biztonsági kivételek közé kell tenni. Részletes leírás.

Lehetőségek

A diákok és a szülők mindegyike (a gondozót is beleértve) hozzáfér az iskola publikus adataihoz, tehát a tanulók, tanárok és tankörök mindegyikének egyéni órarendjéhez, a tanév részletes munkarendjéhez (Munkaterv), a tanuló osztályozó naplójához, hiányzási listájához, a tanórák haladási naplójához. Amelyik szülőnek több gyermeke is AKG-s, a Kezdőlapon választhatja ki, melyikőjük adatait szeretné megtekinteni.

Osztályozó napló

Az e-naplóban csak százalékos értékelések vagy csak osztályzatok látszódnak, ezért az a tanár, aki osztályzattal és százalékkal is értékel, kénytelen az osztályzatokat is százalékkal kifejezni. Az osztályozó naplóban az osztályzat fölé emelve az egeret, az osztályzat adatai látszódnak (dátum, dolgozat neve). Az osztályzat súlyára a színből lehet következtetni, így sorban a kis jegy, normál jegy, dolgozat, témazáró, vizsgajegy szinteket a kék, fekete, zöld, piros, lila színek jelölik. A szaktanár határozza meg, hogy melyik típus mit jelöl tantárgya esetében, például epochális órákon a részteszt lehet zöld (dolgozat), az epochazáró piros (témazáró), az epocha értéke pedig lila (vizsgajegy). A jegyre kattintva a jegyhez írt esetleges megjegyzés is elolvasható. Az osztályozó naplóban megjeleníthető átlagok általában nem adnak releváns információt, hiszen a különféle tárgyak, évfolyamok, szaktanárok különböző súlyozással számítják a kisebb és nagyobb értékű eredményeket.

Az Osztályozó napló – Dolgozatok menüjében a megírt dolgozatok és esetleg az előre bejelentett dolgozatok időpontjai is olvashatóak.

A Bejegyzések menü a dicséretek, intők megtekintését teszi lehetővé (ilyen értékeléseket az AKG nem alkalmaz), illetve a tantárgyhoz és a tanulóhoz kapcsolódó megjegyzések, üzenetek, szöveges értékelések kerülhetnek ide.

Haladási napló

Ebben a menüben olvashatóak a megtartott tanórák témái. Az aktuális hét, illetve a korábbi hetek beírásai is olvashatóak.

Hiányzások

A tanuló igazolt hiányzásai és késései zöld színnel, a (még) nem igazolt hiányzásai és késései piros színnel vannak jelölve. A napok felső részén lévő nyilacska (vonal) a részletes adatokhoz visz, így megtekinthetőek a hiányzott tanórák, a késések időtartama, a felszerelés hiány, a felmentés, az igazolás módja (pl. orvosi, patrónusi, szülői…).

Fogadóóra

A fogadóóra menüben a tanulót tanító tanárok listája jelenik meg, a fogadóórák előtt itt lehet a tanárokhoz időpontot választani, 10-10 perces időtartamokra.

Miért pont a MaYor?

Az AKG-ban sok évig próbáltunk különféle elektronikus naplórendszert működésbe léptetni, sajnos iskolai specialitásaink miatt a nagy, működő, akkreditált rendszerek (így például a Kréta) nem voltak használhatóak (a tanév nem A és B hetekből, hanem évfolyamonként és kupaconként különböző éves munkarendből áll, az értékelésben százalékos és osztályzatos formát is használunk, még a tanév végi jegyeink sem 5 fokúak, a napi „csengetési rend” is évfolyamonként eltérő, nincs hagyományos osztály… stb.). Így mindenképpen saját fejlesztésre kényszerültünk, illetve találtunk egy olyan keretrendszert, ami a fenti sajátosságok miatt a részünkre testre szabható (a Városmajori gimnázium több iskola által is használt MaYoR rendszerét). A fejlesztők nagyon sok segítséget adtak nekünk ahhoz, hogy a rendszert a mi iskolánk is használni tudja, a keretrendszeren több változtatást a mi kedvünkért végeztek el.

A problémákról, javaslatokról ide írhatnak: baranyai[kukac]akg.hu

További információk a MaYoR keretrendszerről:

http://wiki.mayor.hu/

http://www.mayor.hu/