« Csillagászat

Magaslégköri ballon előadások az iskolában

A BME UPRA csapata és az iskolánk Supernova Csillagászat-Űrkutatás Szakköre közreműködéseként magaslégköri ballonokról szóló előadássorozat lesz február második felében. A résztvevők megismerhetik a magaslégköri ballonokat, tervezhetnek ballonos küldetést, bepillanthatnak az űriparba is és később ballonindításnak is részesei lehetnek.

Az UPRA (Universal Platform for Robotics and Aerospace) csapata 2014 óta indít magaslégköri ballonokat a sztratoszférába. A projekt fő célja, hogy egy megbízható platformmal segítse azokat a kutatócsapatokat, akik kísérleteket küldenének a világűr határára. A közel húsz repülés során a sztratoszférába juttattak többek között egy sajtos tejfölös lángost, Sátoraljaújhely városának zászlaját, különböző műhold alkatrészeket, LEGO Gagarint és saját fejlesztésű Föld megfigyelő kamera rendszert is.

A kutatás támogatása mellett az UPRA fontos küldetésnek tekinti a fiatalabb generáció oktatását ezért rendszeresen vesznek részt és szerveznek ismeretterjesztő programokat középiskolások számára. Egy ilyen ismeretterjesztő előadássorozatot terveznek az AKG diákjai számára is a következő hetekben.

  1. alkalom (online előadás): február 17., csütörtök, 16:00-tól

Helyszíne:

  1. alkalom (online előadás): február 21., hétfő, 16:00-tól

Helyszíne:

  1. alkalom (élő workshop): február végén – pontos időpont hamarosan…

Helyszíne:

    • termtudon, élőben

+ Ballonindítás valamikor márciusban!

Az előadássorozatra szeretettel várunk minden érdeklődő AKG-s diákot.

Bodó Zsófia az AKG 2003-as évfolyamában végzett. Hetedikes korában csatlakozott a Supernova szakkörébe, ahol beleszeretett az űrkutatásba, arról álmodva, hogy egyszer űripari eszközöket tervezhet. Ennek hatására végezte el a Műegyetemet, ahol jelenleg a doktori védésén dolgozik robotika és ember nélküli járművek irányításának területén. A Műegyetemen ismerte meg az UPRA projektet, aminek négy éve az egyik vezetője. Az AKG-ban dédelgetett álma is megvalósulni látszik: jelenleg a Müncheni Műszaki Egyetem egyik leendő műholdján dolgozik.

Góczán Bence gyerekkora óta az űripar lelkes rabja. Ő is a Műegyetem Villamosmérnöki Karán végzett, aktív tagja és vezetője is volt a Karon működő robotika öntevékeny körnek. Ebben az időben kezdte el az érdekelni, hogy hogyan lehet egyetemi öntevékeny körként űripari ismereteket gyűjteni es átadni hallgatóknak. Ehhez a magaslégköri sztratoszféraballonok adták meg a következő lépést, így megalapította az UPRA csapatát 2014-ben. Az itt gyűjtött tapasztalatai sokat segítettek, hogy aztán különböző műholdprojekteken vegyen részt, többek közt az Airbusnál, Münchenben.

Facebook: https://www.facebook.com/UPRA.space
Instagram: https://www.instagram.com/UPRA.space
Honlap: http://upra.space