Ismét AKG-s diák, Csáki Dominika képviseli Magyarországot a Nobel-díj átadóján

A Magyar Innovációs Szövetség, mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta minden évben delegálhat egy fiatal magyar kutatót a Nobel-díj átadási ünnepségre és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

Idén 2024. július 1-én született meg a döntés, hogy a 9 jelölt közül Csáki Dominikát, az AKG 12.-es tanulóját választják ki, aki a XXIV. Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciájának első helyezettje volt.

A díjátadó mellett Dominika előadást is tart a tudományos fórumon kutatási témájából: A paradicsomhalak jelleme (mélytanulási algoritmusok felhasználása komplex viselkedésformák non-invazív detektálására).

Dominika a Műszaki- és Reáltudományi Tematikus Konferencia szekcióból jutott tovább a döntőbe, konzulense Varga Máté, az ELTE TTK Genetika Tanszék Halgenetika Kutatócsoportjának vezetője, tanára: Nádori Gergely.

Idén is lesz magyar a Nobel-díj átadáson (Magyar Hírlap)
Döntött a zsűri, ki képviseli a magyar fiatalokat a 2024-es Nobel-díj-átadó ünnepségeken (hirado.hu)

Két éve, 2022-ben a szintén AKG-s Gelencsér Rebeka volt a szerencsés kiválasztott, aki a Nobel-díj átadási ünnepségen Magyarországot képviselte, ő a XXII. Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciáján nyert első helyezést pályamunkájával, melynek címe: Anyagcsereszabályozás változások mint lehetséges terápiás célpontok bizonyos agydaganatokban. Az ő biológia tanára szintén Nádori Gergely volt.

Facebooktwitteryoutubeinstagram