Beszélőregény sikersztorik

Az AKG francia csoportjaiban a tavalyi tanévtől kezdve mondhatni hagyománnyá vált az idegennyelvű regény írás. A 2012/2013-as tanév 12. és 13.-os francia csoportjai írtak először egy történetet, mely a Points de vue címet viseli és hatalmas sikereket ért el. Több száz példányban került megjelenésre a könyvbemutató után, melyet a Budapesti Francia Intézetben tartottak. Azóta a könyv ismertsége és népszerűsége nemzetközi szinten is hódít, hiszen a budapesti megjelenés után Isztambult és Bukarestet is bejárta, nemsokára pedig egy Los Angeles-i bemutatóra is sor kerül.

2014_pointsdevue

A regényírás koncepciója Pascal Biras-tól, a diákok idegennyelvű francia tanárától származik, akinek áldozatos munkája nélkül egész biztosan nem születhetett volna meg a történet. A beszélőregény lényege, hogy francia órák keretén belül a tanulók elbeszélésből bontakozik ki a história. Mindenki egy rövid ideig az egyik szereplő bőrébe bújva mondja el rövid monológját (E/1-ben) így halad előre a cselekmény bekezdésről bekezdésre. A történet váza Pascal elképzelése nyomán halad előre, melyet végül a diákok töltenek meg tartalommal. A könyv megjelenése nem jöhetett volna létre az AKG, a Francia Intézet és a Magyar-Francia Ifjúsági Alapítvány támogatása nélkül.

A tavalyi jó hangulatú történetírás és a könyv sikerén felbuzdulva idén két új regény is született, szintén beszélőregény formában. A most 12.-es diákok Kör de Pierre című regénye mellett, a 13.-os tanulók Macskanyelv c. műve is a napokban jelenik meg. Idén azonban hatalmas újítást tartogat mind a két új mű, hiszen immáron nemcsak franciául olvashatók, hanem magyar fordítás is készült az ELTE tolmácsszakos hallgatóinak köszönhetően. Az immáron kétnyelvű könyvek így még alkalmasabbak lesznek a francia nyelv elsajátítására, valamint úgy követik az érettségi anyagát, hogy sokkal izgalmasabbak, mint egy hagyományos francia tankönyv.

2014_kordepierre

Az idei könyvek már megjelenésük előtt a tavalyihoz hasonló sikerre számíthatnak. A Francia Intézet a hivatalos megjelenés előtt már előrendelt és finanszírozott is plusz 100 példány nyomtatását. A nyári szünet nem csak a pihenésről fog szólni, az idén is szerkesztő-tanár Pascal Biras számára, hiszen a Francia Intézet által szervezett Nyári Egyetemen a szóbeli regény módszereiről, a nyelvtanulás ezen teljesen új, alternatív módjáról és műhelytitkairól fog beszélni. Ezen programok keretében egyébként rengeteg külföldi franciatanár számára válik megismerhetővé a két új könyv. Így válnak ismertté a történetek Közép-Európa minden részéről érkező franciatanárok számára, és kezdhetik meg nemzetközi szereplésüket is.

2014_macskanyelv

A Kör de Pierre-rel és a Macskanyelvvel kapcsolatos további érdekességek és kulisszatitkok elérhetőek a hivatalos Facebook-oldalakon is. (https://www.facebook.com/kordepierreAKG ; https://www.facebook.com/macskanyelvAKG)

A könyvek hivatalos bemutatójára június 17-én, kedden, a Vasarely Múzeumban kerül sor. Várunk mindenkit sok szeretettel!

Pascal Biras, Ábrahám Máté

Képek a könyvbemutatóról

Facebooktwitteryoutubeinstagram

Hozzászólás

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük.