« Nemzetközi kapcsolatok

Erasmus+ projekttalálkozó: A politikusok bája és a mesterséges intelligencia

Erasmus + projekttalálkozó az AKG-ban

Április 25. és 29. között nemzetközi projekttalálkozónak adott otthont az iskolánk. A “Critical thinking. Education against disinformation.” című nemzetközi projektben dán, spanyol és svéd gimnáziumok diákjaival dolgoznak együtt 2022 szeptembere óta az AKG-s diákok. Iskolánkból az Európai Parlament nagykövet iskola specializáció diákjai vesznek részt a projektben, így a találkozó előkészítése és lebonyolítása is az ő feladatuk volt.

Napközben szakmai programok: előadások, viták, beszélgetések zajlottak, és az elmúlt félév alatt az iskolákban külön-külön végzett munkáról is beszámoltak egymásnak a diákok. Délután és este pedig Budapest látványosságainak a megismerése és közösségi programok tették színesebbé a közösen eltöltött négy nap programját.

A kritikus hírolvasás, a forráselemzés fontossága, a mesterséges intelligencia szerepe a hírgyártásban és a közösségi média véleményformáló ereje mind olyan témák, amelyekkel dolgoztunk a négy nap során. A mesterséges intelligenciáról meghívott előadó, Nádori Péter beszélgetett a diákokkal, a kritikus hírolvasásról pedig egy irányított vita, disputa keretében osztották meg a gondolataikat egymással a résztvevő diákok. A közösségi média szerepéről dr. Sonnevend Júlia tanulmánya alapján tartottak az AKG-s diákok előadást, valamint a találkozó előtt minden delegáció két héten keresztül követte a saját országában népszerű 2-2 politikus közösségi médiás megjelenéseit, és erről összefoglalót készített a diáktársai számára.

Az iskolán kívüli programok keretében sétáltunk a Budai Várban, a Hősök terén és az Andrássy úton, megnéztük a Terror háza múzeumot, ami a Nyugat-Európából érkező diákoknak igazán különleges élmény volt. A Blinken OSA archívumban (https://www.osaarchivum.org/) megismerhettük a levéltár szerepét, szolgáltatásait, és az archívum munkatársai bepillantást engedtek az ott tárolt dokumentumokba is, lebilincselő előadást tartva Magyarország XX. századi történelmének egy szeletéről.

A szakmai tapasztalatszerzés, tanulás mellett természetesen egymás megismerése, az angol nyelvgyakorlás és a közösségi programok is rengeteg pluszt adtak hozzá az élményhez. A nemzetközi diákok magyar családoknál laktak, így közelebbről is ismeretséget köthettek a vendéglátó diákokkal, családjaikkal. A projekt további fél éven keresztül tart még, a következő találkozóra 2023. októberében Salamancában kerül majd sor.

Nagyon izgalmas programokban vehettünk részt, a fake news témáját különböző szempontok alapján dolgoztuk fel. Volt szó aktuális kérdésekről is, mint az AI szerepe az álhírekben.

A projekt nem csak a szakmai fejlődésre adott lehetőséget, hanem a nyelvtudásunk fejlesztésére is. Ezen kívül nagyon izgalmas volt különböző országokból és kultúrákból érkező diákokkal beszélgetni, barátkozni. Meghallgattuk egymás tapasztalatait, tanulhattunk az adott ország politikai-közéleti helyzetéről.

A találkozóról Weszbart Bálint (10/7) készített összefoglalót:

A résztvevő iskolák:

IES Lucía de Medrano, Salamanca, Spanyolország; Brogymnasiet, Kristinehamn, Svédország; Frederikshavn Gymnasium, Frederikshavn, Dánia

Az EP nagykövetiskola specializáció diákjai: Bellai Zorka, Caracciolo Delfo, Csordás Eszter, Jókay István Áron, Juhász Lara, Kramer-Nagy Ráchel, Kristóf Zsófia, László Sámuel, Nógrádi Sára, Oláh Bálint, Rajnai Evelin, Szabó Zille, Szalai Botond, Szalai Szonja, Szántó Dávid, Székely Eszter, Taczmann Bence, Tóth Ábris, Vas Áhim, Virga Nóra, Weiszbart Bálint, tanárok: Nagy-Mélykuti Luca, Zábráczki Anett

Nógrádi Sára, 10/7