« Nemzetközi kapcsolatok

10 nap Dániában

Bartha Máté vagyok, 11. évfolyamos tanuló, és a közelmúltban tíz napot töltöttem Dániában egy Erasmus+ program keretein belül szervezett és finanszírozott kurzuson. Az ottlétem alatt számos foglalkozáson vehettem részt különböző országokból érkező emberekkel. Ezek leginkább játékos feladatok, és csoportmunkák voltak, amelyeknek elvégzésével más-más oldaláról közelítettük meg a program fő témáját; a médiatudatosság fontosságát, és az ahhoz kapcsolható kérdéseket, problémákat. A kurzus sikeres kimenetele legnagyobb részben a résztvevők aktivitásának, a csoportmunkák gyakoriságának, és a foglalkozások interaktivitásának volt köszönhető. Mindennek megvalósításához a beszélgetéseket a „non-formal education” [nem formális oktatás] oktatási módszerre alapozták, amelynek folyamata és lényege abban tér el az iskolai tanórákétól, hogy csak az a tudás van előre meghatározva, amelyet a foglalkozás végére a résztvevőknek el kell sajátítaniuk, az addig vezető út viszont nincs.

A különböző foglalkozásokon rengeteg mindent tanultam. Például közösen gondolkoztunk arról, hogy milyen a média tudatos ember és annak legfőbb tulajdonságai, amelyek közé az objektivitás vagy a sokféle, hiteles forrás olvasása is sorolható. Tanultam a fake news [álhír] létrejöttének folyamatáról, arról, hogy hogyan lehet kreálni, és elterjeszteni azt, valamint, hogy milyen módszerekkel különböztethetjük meg a valós hírt a hamistól. Talán ez volt a leghasznosabb téma a kurzus során; itt megtanultuk az „5c” elvének alkalmazását. Az 5c öt angol szót takar: context, credibility, construction, corroboration (confirmation), compare, amelyek figyelembevételével alaposabban megvizsgálhatjuk az olvasott hírt, és biztosan eldönthetjük, hogy az valós-e. Számomra az egyik legtanulságosabb- és érdekesebb tapasztalat a különböző kultúrák megismerése volt. Megtanultam, hogyan tudom a leghatékonyabban a tíz nap alatt elhangzott témákat, gondolatokat és projekteket megosztani másokkal, mikor hazaérek. Valamint kicsit belekóstolhattam a felnőtt élet rejtelmeibe, csupa idegen, nálam idősebb ember között.

Elképesztően boldog vagyok, hogy megkaphattam ezt a lehetőséget. Sok remek tapasztalatot szereztem, és új emberekkel ismerkedhettem meg, akik közül többekkel nagyon jóba lettünk. Ezért hálás vagyok az iskolának, hogy gondoltak rám, az Erasmus+-nak, és az intercollege-nak pedig a program szervezéséért.